Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Stappenplan loopbaan. Illustratie van een vrouw die een trap op loopt

Het maken van je ideale levensontwerp, een stappenplan met levensdoelen, helpt je om plannen te maken voor de toekomst. Lees de blog van loopbaancoach Anke Meerding hierover.

Regelmatig in mijn leven maak ik mijn eigen balans op door mezelf af te vragen of ik op de juiste weg zit. Dat heeft me geholpen om keuzes te maken voor mezelf. Zo startte ik het kantoor van nu op. Een tijdelijk kantoor voor mensen die geen werk hebben. Dat deed ik omdat ik zag dat mensen om mij heen met veel talent hun werk verloren en echt veel moeite hadden weer werk te vinden. Ik deed dit vanuit het idee: ‘Ik heb dit niet eerder gedaan, dus ga ik dit doen’. Natuurlijk had ik wel ervaring met loopbaancoaching, motivatie analyses, training en het begeleiden van mensen naar werk, maar het kantoor van nu was een nieuw idee. Werkzoekenden kunnen daar twee dagdelen per week komen – als tijdelijk kantoor zolang ze geen werk hebben – om te solliciteren. Het hele idee daarachter is dat het fijner is om samen te solliciteren dan om alleen achter je laptop steeds weer de creativiteit en de moed te vinden om te solliciteren. Als je meer wilt weten van dit programma kun je een mail sturen naar info@hetkantoorvannu.nl dan kan ik je meer informatie sturen. Vanuit het kantoor van nu ben ik ook samen met een aantal andere professionals het ontslagcafé en het studiekeuzecafé gestart. Het zijn ideeën die passen bij wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.

Om dit soort keuzes te kunnen maken helpt het om je eigen ideale levensontwerp te schrijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles zomaar kan, maar het helpt je wel breder te kijken naar jezelf, je mogelijkheden en je wensen. Er zijn allerlei manieren om zo creatiever met jezelf en je mogelijkheden om te gaan en deze wil ik vandaag met je delen. Hierin komt naar voren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Je ideale levensontwerp

Maak een uitgebreid levensontwerp van nu tot aan uw 80ste levensjaar (ouder mag ook!) en beschrijf – op basis van je dromen, wensen, verlangens en idealen – in periodes van 5 jaar:

  • hoe je woont,
  • welke relaties je hebt en
  • (vooral) welke bezigheden je hebt.

Houd daarbij geen enkele rekening met onmogelijkheden op het gebied van geld, een gebrek aan bepaalde diploma's of een gebrek aan moed om bijvoorbeeld een eigen onderneming te starten. Het idee achter deze opdracht is namelijk niet om een reëel toekomstbeeld te schetsen, maar om uw creatieve energie los te maken. Daarvoor is het belangrijk om in gedachten al je verplichtingen los te laten. Misschien bemerk je dan wel dat je in staat zult blijken - nadat je je wensen ongecensureerd aan het papier hebt toevertrouwd - om je verplichtingen en knellende banden enigszins los te laten.
De volgorde van bezigheden in de verschillende periodes hoeft niet logisch te zijn. In de ene periode kun je bezig zijn met het ontwerpen van automodellen, in een andere met het opleiden van mensen, in een volgende periode volg je wellicht een geheel nieuwe studie en in de periode daarna bent u misschien verslaggever vanuit Peru, onderneemt u een rondreis door Afrika of ben je aan het luieren en mijmeren onder de palmbomen op de Malediven.

  1. Het eerste item van ‘wonen’ is bedoeld om de verbeelding op gang te brengen. Maar misschien wil je in sommige periodes nergens wonen. Wil je trekken door de wereld.
  2. Het tweede item ‘relaties’ kan een reden zijn waarom je je ideale levensontwerp in eerste instantie niet wilt laten lezen aan je levenspartner. Maar ook hier geldt: het gaat er niet om per se los te komen van uw partner. Wat telt is te durven onderzoeken wat voor mogelijkheden kunnen ontstaan als je je huidige banden tijdelijk even loslaat. Hoe verbeter je eventueel de kwaliteit van je huidige realiteit? Dat kan alleen door nieuwe ‘ideale ijkpunten’ te ontwikkelen. Daar is altijd eerst wat utopisch denken en vrij brainstormen voor nodig.
  3. Het vrij associëren over het derde item ‘je bezigheden’ kan je dichterbij het verwezenlijken van activiteiten brengen die je echt graag zou willen doen.

Het is belangrijk om vooral de bezigheden in concreto te beschrijven. Voorkom het gebruik van woorden als werken, banen, salarissen of pensioenschappen. Het gaat erom wat je liefste bezigheden zouden zijn en wat je zou willen leren, meemaken en beleven.

Trots terugkijken op je leven

Het ideale levensontwerp is voor velen een buitengewoon moeilijke opdracht, waar menig gesprek met partner en vrienden en menig nachtje-erover-slapen voor nodig zijn. Het helpt om daarbij de wereld op te vatten als een veld van ongekende mogelijkheden. Ontwerp je ideale leven zodanig dat je er van harte uw handtekening onder kunt zetten en je op je 80ste trots en vrolijk kan terugkijken op wat je met je leven hebt gedaan. Bedenk dat deze opdracht een denk- en voelexperiment is. Voor een deel overkomt het leven ons, voor een deel bepalen wij zelf het leven. Dit laatste aspect wordt hier uitvergroot.

Maak het ideale levensontwerp op in een worddocument en verstuur dit aan jezelf of aan je coach. Grote kans dat het je nieuwe inzichten geeft over je zoekproces naar werk of dat het je helpt de huidige fase in je leven in een grotere context te zien en meer voldoening te ervaren in deze tijd.

Het maken van deze oefening kan een cruciale rol spelen in het verhelderingsproces van de toekomstige loopbaan maar kan tevens ook één van de moeilijkste opdrachten zijn.

Je moet durven een innerlijke openheid te creëren, het betekent ook heel veel vrijheid maar dat kan ook beangstigend zijn. Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen!

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden