Werkloos? Tips om snel weer een baan te vinden

snel werk vinden na werkloosheid

'Daar zit je dan, noodgedwongen thuis op de bank omdat je geen baan meer hebt. Zodra je over de grootste schok heen bent, is het tijd om snel weer werk te vinden.' Lees Robin Bakkers blog.

Het kan even prettig zijn om wat tijd voor jezelf te hebben, maar al snel slaat de verveling toe en die uitkering is ook eens een stuk lager dan je oorspronkelijke salaris. Toch is het niet altijd even makkelijk om vanuit de positie van werkloze, snel weer ergens aan de slag te kunnen. In dit artikel geven wij je een aantal tips, om jezelf goed voor te bereiden.

De juiste houding

Hoe lang je ook aan het solliciteren bent voordat je een nieuwe baan hebt, houd je hoofd omhoog en blijf positief. Ook voor jou ligt ergens een nieuwe baan in het verschiet. Laat je je kop hangen, dan straal je dit ook uit wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen. Houd moed, ook jouw tijd komt.

Wanneer je die leuke vacature vindt, zorg er dan voor dat je enthousiast overkomt. Geef aan waar je affiniteit met de branche van het bedrijf ligt, en waarom nu juist jij de perfecte invulling voor de openstaande vacature bent. 

Wanneer het solliciteren wat langer duurt

Soms duurt het lang voordat je ergens aangenomen wordt. Wellicht kom je die droombaan niet snel tegen, of is er in jouw sector veel concurrentie. In dat geval is het zaak om te voorkomen dat er gaten ontstaan op jouw cv. Een potentiële werkgever kijkt hiernaar, en hier scoor je geen punten mee. Zeker met die moordende concurrentie wil je dit voorkomen, maar hoe?

Ga vrijwilligerswerk doen! Het mes snijdt hier aan twee kanten: je vult de gaten in je cv op met werkervaring en blijft daarnaast in het werkritme zitten. Bovendien maak je jezelf nuttig, wat je een gevoel van eigenwaarde geeft en de positieve indruk van jezelf bevestigt.

Netwerken

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan: overal zijn we verbonden met elkaar. Op persoonlijk vlak, maar ook zeker op professioneel vlak. LinkedIn is de manier om de lijntjes naar die leuke baan kort te houden, door de juiste connecties te maken met vrienden en kennissen waarvan jij denkt dat ze je verder kunnen helpen. Zorg ervoor dat je een succesvol LinkedIn-profiel onderhoudt, en volg verder bedrijven en instanties in de sector waar je wilt werken zodat je op de hoogte blijft.

Daarnaast zorgt een goed netwerk ervoor dat je soms geruchten opvangt. Bijvoorbeeld van een vacature die nog moet vrijkomen. Als jij als eerste op de hoogte bent, kun je hiermee je voordeel doen.

Wees uniek

Sommige werkgevers krijgen, geloof het of niet, honderden sollicitaties binnen op een openstaande vacature. Het is dan niet alleen een kwestie van de juiste kandidaat zijn, maar ook een kwestie van geluk hebben. Je wilt opvallen in de massa’s brieven. Maar hoe?

Zorg dat bedrijven jou vinden op Google, in plaats van andersom! Maak een simpele website of profiel aan en plaats er een interactief cv op, bijvoorbeeld in de vorm van een video. Vertel hier iets over jezelf, over je ambities en doelen. Hiermee kun jij jezelf onderscheiden van sollicitanten die ‘slechts’ solliciteren via de sollicitatiebutton. 

Tot slot benadrukken we het nogmaals: blijf je best doen en blijf vooral in jezelf geloven. Dan ga jij die leuke baan vinden.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden