Werkloos? Tips om snel weer een baan te vinden

snel werk vinden na werkloosheid

'Daar zit je dan, noodgedwongen thuis op de bank omdat je geen baan meer hebt. Zodra je over de grootste schok heen bent, is het tijd om snel weer werk te vinden.' Lees Robin Bakkers blog.

Het kan even prettig zijn om wat tijd voor jezelf te hebben, maar al snel slaat de verveling toe en die uitkering is ook eens een stuk lager dan je oorspronkelijke salaris. Toch is het niet altijd even makkelijk om vanuit de positie van werkloze, snel weer ergens aan de slag te kunnen. In dit artikel geven wij je een aantal tips, om jezelf goed voor te bereiden.

De juiste houding

Hoe lang je ook aan het solliciteren bent voordat je een nieuwe baan hebt, houd je hoofd omhoog en blijf positief. Ook voor jou ligt ergens een nieuwe baan in het verschiet. Laat je je kop hangen, dan straal je dit ook uit wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen. Houd moed, ook jouw tijd komt.

Wanneer je die leuke vacature vindt, zorg er dan voor dat je enthousiast overkomt. Geef aan waar je affiniteit met de branche van het bedrijf ligt, en waarom nu juist jij de perfecte invulling voor de openstaande vacature bent. 

Wanneer het solliciteren wat langer duurt

Soms duurt het lang voordat je ergens aangenomen wordt. Wellicht kom je die droombaan niet snel tegen, of is er in jouw sector veel concurrentie. In dat geval is het zaak om te voorkomen dat er gaten ontstaan op jouw cv. Een potentiële werkgever kijkt hiernaar, en hier scoor je geen punten mee. Zeker met die moordende concurrentie wil je dit voorkomen, maar hoe?

Ga vrijwilligerswerk doen! Het mes snijdt hier aan twee kanten: je vult de gaten in je cv op met werkervaring en blijft daarnaast in het werkritme zitten. Bovendien maak je jezelf nuttig, wat je een gevoel van eigenwaarde geeft en de positieve indruk van jezelf bevestigt. Bekijk hier hoe je deze nevenactiviteiten kunt vermelden op je cv.

Netwerken

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan: overal zijn we verbonden met elkaar. Op persoonlijk vlak, maar ook zeker op professioneel vlak. LinkedIn is de manier om de lijntjes naar die leuke baan kort te houden, door de juiste connecties te maken met vrienden en kennissen waarvan jij denkt dat ze je verder kunnen helpen. Zorg ervoor dat je een succesvol LinkedIn-profiel onderhoudt, en volg verder bedrijven en instanties in de sector waar je wilt werken zodat je op de hoogte blijft.

Daarnaast zorgt een goed netwerk ervoor dat je soms geruchten opvangt. Bijvoorbeeld van een vacature die nog moet vrijkomen. Als jij als eerste op de hoogte bent, kun je hiermee je voordeel doen.

Wees uniek

Sommige werkgevers krijgen, geloof het of niet, honderden sollicitaties binnen op een openstaande vacature. Het is dan niet alleen een kwestie van de juiste kandidaat zijn, maar ook een kwestie van geluk hebben. Je wilt opvallen in de massa’s brieven. Maar hoe?

Zorg dat bedrijven jou vinden op Google, in plaats van andersom! Maak een simpele website of profiel aan en plaats er een interactief cv op, bijvoorbeeld in de vorm van een video. Vertel hier iets over jezelf, over je ambities en doelen. Hiermee kun jij jezelf onderscheiden van sollicitanten die ‘slechts’ solliciteren via de sollicitatiebutton. 

Tot slot benadrukken we het nogmaals: blijf je best doen en blijf vooral in jezelf geloven. Dan ga jij die leuke baan vinden.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Ik ben na een ernstig fietsongeluk met blijvende letselschade in de wia beland.voor die tijd heb ik 25 jaar gewerkt in de automotive revisie techniek/Truckopbouw.
In de tijd van het ongeluk gaf onze werkgever te kennen de productie over te hevelen naar China, dus dubbel zo zuur.
Maar door mijn letselschade kon ik geen zwaar werk meer doen, dus het werd keuren, herkeuren en in de wia.
Na vier jaar dokteren en revalidatie mocht ik weer aan het werk, gelukkig !!!
Via een vriendin van mij wist ik dat men bij een horecagelegenheid in ons dorp iemand gezocht werd voor zalen klaar zetten en verder alle klussen in en om het pand.
Voordeel was dat de werkgever en ik elkaar kennen, dus het was snel geregeld.
We gebruiken voor alles een kar of steekwagen, en hebben de afspraak dat ik aangeef wat ik niet kan doen.
Inmiddels twee jaar verder en het bevalt goed, maar...…..ik wil op den duur wel weer terug in de autobranch en daar ga ik voor.

Allemaal leuk en aardig maar er wordt er niet bij vertelt dat er wel degelijk leeftijdsdiscriminatie plaats vind. Hoe daar dan je eigen tegen te wapenen?

Positief blijven kan een uitdaging zijn, zeker door de leeftijds discriminatie waar ikzelf mee te maken heb en het overal rondom mij zie en hoor. Ik behoor tot de + 50 groep en om afgewimpeld te worden met " we hebben een geschiktere kandidaat gevonden welke beter past bij..." Of tijdens een gesprek te horen krijgen dat je over-gekwalificeerd bent en men al voor je bepalen dat je te weinig betaald zou krijgen en je niet gelukkig zou zijn in de baan.

Je moet net tegen zo een baan aanlopen?! Ik ben nu al meer dan drie maanden aan het solliciteren, er zit weinig in de provincie waar ik zit en ik heb geen uitkering, moet wel benzine betalen als ik al op een gesprek moet en heb al ruim twee uur gereden voor gesprekken. Als men je toch langs laat komen om aan het eind van het gesprek met bovenstaande feedback bedankt wordt... wat denkt U dat het doet voor iemand zijn/haar emotionele toestand. Ik heb zelfs tranen achter mijn ogen gehad na eerst een goed lopend gesprek(en) gehad te hebben welke vervolgens nergens io uitliepen. Waar zijn al die banen voor de 50-plussers waar men in de Media verteld dat ze er zijn? Ik lees hier alleen maar studenten banen voor Horeca. Banen voor tussen de €4 - €10 per uur... dat is nog geen 33% van wat ik verdiende.

Waar en hoe kom je als 50-plusser weer aan een goede baan? Ik weet dat ik niet de enige ben die er zeer erg om verlegen zit. Nogmaals ik heb geen uitkering en dat UWV of werk.nl stelt weinig voor in mijn geval. Daar zou men eens meer aandacht aan mogen geven, ook in de (nieuws) Media.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden