Robin Bakker:

Werken in het buitenland, hoe pak je dat aan?


Droom jij er ook van om een tijdje in het buitenland te wonen? Misschien is het dan wel tijd om de gok te wagen. De grote vraag: hoe pak je dat aan?

Europass-cv

Als je gaat solliciteren binnen Europa is het allereerst belangrijk om je cv aan te passen volgens de Europese standaard. Met een zogenaamd Europass-cv wordt het solliciteren over de grens een stuk eenvoudiger. Dankzij de standaardisering van het cv, kunnen buitenlandse werkgevers namelijk direct zien wat jouw kwaliteiten zijn.

Werken over de grens

Het grote voordeel van de EU is dat je in principe direct in een ander EU-land aan de slag kunt. Je hoeft dus geen ingewikkelde procedures te volgen om een werkvergunning te verkrijgen en kunt direct beginnen met solliciteren. Lastiger is het wanneer je buiten de EU aan het werk wilt. Solliciteren kan tegenwoordig prima via Skype en e-mail, maar het krijgen van de juiste papieren kost dan meestal meer moeite. Wil je in bijvoorbeeld Canada, Amerika of Australië gaan werken? Dan kun je aansluiten in de lange rij van mensen die dat ook wel zien zitten.

Goed om te weten: in veel van deze landen is er een tekort aan bepaalde beroepen, waardoor je in sommige beroepsgroepen zo aan de slag kunt. Denk aan verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs en ICT-specialisten. Op de websites van de ambassades van deze landen kun je hier alle informatie over terugvinden. 

Buitenlandervaring op je cv

Wanneer je hebt bepaald in welk land je werkervaring wilt opdoen, kun je op internationale en nationale vacaturesites al op banenjacht. Probeer contact te leggen met bedrijven waarvoor je graag zou willen werken, omdat persoonlijk contact de kans op werk kan vergroten. Ook op Nederlandse vacaturesites kunnen overigens buitenlandse vacatures voorbijkomen. Er zijn bijvoorbeeld heel wat grote bedrijven die hun telefonische klantenservice naar een goedkoper Europees land hebben verplaatst.

Om de Nederlandse klanten daar te kunnen bedienen, zijn er natuurlijk wel Nederlands sprekende medewerkers nodig. Zo kun je zomaar een jaartje in Portugal terecht komen! Zoiets is een mooie ervaring voor jezelf en een mooie aanvulling op je cv. Voor werkgevers is zulke ervaring een signaal dat je zelfstandig bent en een uitdaging niet uit de weg gaat. Een extra reden dus om een baan in het buitenland te zoeken!

EURES

Wilt u werken in een ander land in Europa? Dan kan EURES u daarbij helpen. EURES brengt werkzoekenden in contact met werkgevers in het buitenland. Met de EURES-app zoekt u gemakkelijk naar banen in heel Europa.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden