Wel of geen hobby’s op je cv noemen?

Hobby's wel of niet op je cv toevoegen? Een tekening van ee cv met hobby's

Welke hobby’s kun je bij welke functie beter niet opschrijven en welke juist wel? Robin Bakker werkt als communicatiemedewerker bij CVster en geeft in zijn blog tips.

Wanneer je toe bent aan nieuw werk en dus de spannende wereld die solliciteren heet betreedt, dan zul je kritisch naar je cv moeten kijken. Je wilt natuurlijk dat jouw brief en curriculum vitae met kop en schouders boven de rest uitsteken. Dit doe je onder andere door het persoonlijk te maken. Daarom is het aan te raden wat van je hobby's te vermelden. Maar welke hobby's vermeld je nu wel en welke vermeld je nu niet?

Noem deze hobby’s wel

  • Noem alleen hobby’s die enig raakvlak met je nieuwe werk te hebben. Flauw voorbeeld, maar een bibliothecaresse die niet van boeken houdt, zit op het verkeerde spoor. Personaliseer je hobby's, met andere woorden maak ze niet te standaard en cliché anders krijgt je werkgever het idee dat je alleen maar hobby's vermeld om het vermelden.
  • Kies voor hobby's die daadwerkelijk je hobby's zijn, maar ook hobby's die wat zeggen over je persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld aan bergbeklimmen als hobby. Dit toont aan dat je sportief, gezond en een doorzetter bent. Laat vooral dit soort hobby's zien bij beroepen waar je discipline en doorzettingsvermogen voor moet hebben, denk aan bijvoorbeeld een aannemer of een projectmanager.

En let ook hierop

  • Kijk wel uit met het vermelden van gevaarlijke hobby's waar je snel bij geblesseerd raakt: een werkgever kan bang zijn dat je je hierdoor sneller ziek zult melden.
  • Geen clichés. Zet bij het solliciteren alsjeblieft niet op je curriculum vitae dat je houdt van je hond en van wandelen. Het maakt in dit geval niet uit naar welke baan je solliciteert. Natuurlijk is er niets mis met wandelen en de liefde voor een hond, maar grotere clichés kan een werkgever niet tegenkomen op een cv. Het beeld dat je schept is dat je vrij standaard bent, iemand die niet zal opvallen in de menigte. Dit kan bij creatieve en commerciële beroepen een grote valkuil zijn.
  • Probeer je hobby's zo aantrekkelijk en persoonlijk mogelijk aan te kleden. Op deze manier kan je werkgever je karaktereigenschappen en vaardigheden uit je hobby's halen. Wanneer je een fervent wandelaar bent, is dat niet erg, maar denk na over hoe je dit op je curriculum vitae vermeldt. Personaliseer het door ervan te maken dat je houdt van lange wandelingen door de natuur samen met je partner en kinderen.

Conclusie is dat het een uitstekend idee is om je hobby's op je cv te vermelden, maar dat de nuance het belangrijkste is. Standaard is saai en vermeld het dan óf niet óf maak het persoonlijk. Overigens, als je curriculum vitae al bijna een boekwerk is door al je relevante werkervaring, dan is het misschien beter om de hobby's weg te laten.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden