Wat te doen met een gat in je cv?

Curriculum Vitae

Robin Bakker werkt als communicatiemedewerker bij CVster en geeft in zijn blog tips over wat je kunt doen bij een gat in je cv.

Een gat in je cv is een periode waarin je niet iets hebt gedaan waar je werkgever wat aan heeft. Misschien heb je wel een wereldreis gemaakt of je oma verzorgd. Dat klinkt nog wel sympathiek en valt ook wel te verkopen bij je sollicitatiegesprek. Maar een gat in je cv kan ook duiden op ontslag. Dat kan je het leven behoorlijk zuur maken als je gaat solliciteren.

Een gat in je cv wordt zo gespot

Headhunters en HR-managers hebben een neus voor een gat in je cv. Want een inactieve periode kan duiden op een hoop problemen. Ben je soms ontslagen omdat je te lui was? Of ben je gewoon ongemotiveerd? Je hoort het ze al denken. Bedrijven willen geen herrieschopper in huis halen en dus zijn ze zeer bedacht op dit soort signalen.

Het is altijd belangrijk om de waarheid te spreken tijdens je sollicitatie, maar ook daarna. Hoe goed je gesprek ook gaat, als blijkt dat je gelogen hebt valt al je werkervaring als een kaartenhuis in elkaar. Je liegt ook als je doet alsof je langer ergens hebt gewerkt, of juist eerder ergens bent begonnen. Dus hoe moet je dat lastige gat op je cv dán dichten?

Stop je vinger in de dijk van je cv: zo dicht je het gat

Voorkomen is beter dan genezen ‒ maar omdat je nooit mag liegen, zul je er het beste van moeten maken. Dan zit er maar een ding op: haal de spindoctor in je naar boven. Je zult dus én de waarheid moeten spreken én daarmee een goede indruk achterlaten. Je geeft dus een positieve draai aan een vervelende waarheid.

Een leven lang leren is wat werkgevers belangrijk vinden. Werken is echter niet de enige manier om te leren. Het is zelfs niet perse de beste manier om te leren! Toon dus aan dat je niet hebt lopen lanterfanten toen je even niet aan het werk was. Misschien heb je wel een cursus gedaan, je persoonlijke doelen nagestreefd en ben je gegroeid als mens.

Zet het dus vooral op je cv. Het beste is om juist met trots te vertellen dat je de tijd hebt genomen om te werken aan jezelf. Dat inspireert veel meer dan dat je moet vertellen dat je jarenlang hebt gewerkt aan een project waar je niet achter staat. Je hebt vaardigheden ontwikkeld die je niet kon ontwikkelen bij je vorige baan ‒ maar wél vaardigheden die belangrijk zijn bij je nieuwe baan.

Verander de vorm van je cv

Je kunt niet liegen over wat je hebt gedaan, maar je kunt wél de vorm van je cv aanpassen. Zo kun je vaardigheden en competenties naar voren brengen die niet tot hun recht komen in een traditioneel cv. Want de meeste cv’s zijn een droge opsomming van wat je per jaar hebt gedaan. Op die manier valt het direct op wanneer er een gat zit in de periode waarin je hebt gewerkt. De oplossing? Haal de factor tijd uit je cv!

Schrijf op:

  • waar je trots op bent
  • wat je hebt bereikt
  • hoe je dit gedaan hebt
  • door welke competenties je dit kon doen
  • wat je ervan geleerd hebt

Als je dit opschrijft, kun je ook gemakkelijk aangeven wat jij ziet als de volgende stap in je carrière. En dat is toevallig de baan waar je op solliciteert. Bingo! Jullie hebben een perfecte match!

Lastige vragen met open blik tegemoettreden

Nu sta je stevig in je schoenen. Je weet waar jij goed in bent, wat je wilt en waarom jij bij dit bedrijf past. Geen lastige vraag over die periode dat je inactief was kan jou nog deren. Want juist die periode heeft je perfect voorbereid op deze baan.

Je hoeft het ook niet al te uitgebreid te hebben over je periode van ‘rust’. Geef kort en eerlijk antwoord op de vraag hoe het zat en geef er je positieve spin aan. Voor je het weet is het onderwerp van tafel en kun je het weer hebben over dingen waar je je zekerder over voelt. Draaf dus niet door in je antwoord ‒ je kunt beter een tikkeltje laconiek antwoorden dan supergedetailleerd uiteenzetten waarom je een jaar niet hebt gewerkt.

Als je op deze manier de aandacht vestigt op waarom jij geschikt bent en de recruiter geruststelt dat het gat in je cv niets voorstelt, dan weet je zeker dat je veel kans hebt om de beste kandidaat te zijn.

Lees ook de eerdere blogs van Robin van CVster
3 unieke cv tips om succesvoller te solliciteren
Taggen, liken en delen? Of toch maar niet?
Sollicitatiekleding en kleurencombinaties

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden