Waarom onbetaald werk goed staat op je cv

cv en vrijwilligerswerk

Wanneer je werkloos thuis zit, is het fijn om iets om handen te hebben. Vrijwilligerswerk kan dan een mooie manier zijn om de tijd te doden en tegelijkertijd (nieuwe) sociale contacten op te doen.

Ook wanneer je wel een baan hebt, kan vrijwilligerswerk van toegevoegde waarde zijn – voor jezelf én voor anderen. Vrijwilligerswerk is een goede keuze voor jezelf én je cv.

Hart voor de zaak

Vaardigheden die je nodig hebt bij die onbetaalde werkzaamheden komen vaak ook van pas bij betaald werk. Ga je solliciteren? Dan kan het goed zijn om onbetaald werk te benoemen op je cv en zo te laten zien welke vaardigheden en waarden je meebrengt. Je dicht hiermee niet alleen de gaten op je cv, je laat een werkgever ook zien dat je jezelf graag wilt door ontwikkelen. En dat vinden werkgevers erg belangrijk.

Voor een werkgever kan de onbetaalde ervaring daarnaast wijzen op eigenschappen zoals collegialiteit en betrokkenheid. Dat zijn meestal niet de kerncompetenties waarnaar wordt gezocht in vacatures, maar het kunnen wel pluspunten zijn in het sollicitatieproces. Een werkgever zal eerder iemand aannemen wanneer hij of zij verwacht dat diegene hart voor de zaak zal hebben. Het feit dat jij jouw vrije tijd opoffert voor onbetaald werk, zegt namelijk een hoop over jouw karakter! 

Bestuurlijke ervaring studentenvereniging

Misschien ben je bang dat bepaald vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan een verkeerd beeld van je schetst. Je hebt bijvoorbeeld in het bestuur van de plaatselijke carnavalsvereniging gezeten, of van de studentenvereniging die erom bekend staat dat er flink gedronken wordt. Als je dan solliciteert op een serieuze functie, is het verzwijgen van deze ervaring natuurlijk begrijpelijk.

Je kunt het echter ook van een andere kant bekijken: je hebt wél bestuurlijke ervaring opgedaan, dus waarom zou je die niet benoemen? Zeker als je solliciteert op een bestuurlijke functie – waar vaardigheden worden gevraagd die jij geleerd hebt tijdens je vrijwilligerswerk – kan het alleen maar in je voordeel spreken. Het is dan wel belangrijk dat je tijdens je sollicitatiegesprek kunt aantonen wat je hebt geleerd, anders werkt het eerder tegen je.

Vrijwilligerswerk: Ja of Nee?

Zeker een ja! Met vrijwilligerswerk vul je de gaten op je cv, je doet werkervaring op en ontwikkelt jezelf. Voor een bedrijf ben je daardoor in één klap een stuk aantrekkelijker. Maar ook voor je eigen gemoedstoestand is vrijwilligerswerk een aanrader, want van de hele dag op de bank zitten wordt niemand gelukkiger.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden