Volgende stap na einde arbeidsovereenkomst

Contract niet verlengd? Wat doe je?

Monique Muller helpt als advocaat mensen die hun baan kwijtraken. Ze kijkt wat de beste opties zijn en helpt om juiste keuzes te maken. Ook al is dat soms niet makkelijk.

Als advocaat spreek ik vaak mensen bij mij op kantoor die van hun werkgever te horen hebben gekregen dat hun arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Of dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Ze hebben dan veel vragen waarbij meestal de belangrijkste vraag is: ‘Hoe kan ik voorkomen dat mijn arbeidsovereenkomst wordt beëindigd of hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn arbeidsovereenkomst toch wordt verlengd?’

Wat wil je?

Wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, doordat bijvoorbeeld een werknemer (in de ogen van de werkgever) niet goed functioneert, of langdurig ziek is, wil ik eerst graag weten wat het verhaal is van degene die mijn advies inschakelt. Nadat ik een beeld heb gekregen van wat er speelt, stel ik altijd de vraag: ‘Wat wil je? Wil je langer blijven werken voor deze werkgever? Of wil je samen onderzoeken wat de beste manier is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en na te gaan wat de mogelijkheden zijn daarna?’

De meesten weten onbewust het antwoord al en zeggen wat zij willen. Vaak is dat: niet meer terug naar de werkgever. Maar kan dat? Sommigen moeten het een paar dagen laten bezinken en geven daarna het antwoord.

Keuzes maken en stappen zetten

Voor dezelfde werkgever doorwerken of deze situatie als kans zien om iets anders te gaan doen? Bepalen wat je wilt, helpt bij het oplossen van het geschil waar je als werknemer in terecht bent gekomen. Het onderkennen hiervan kost tijd en vraagt inzicht. Ik probeer mensen die met deze vraag bij mij komen zo goed mogelijk te begeleiden. Het beantwoorden van de vraag: ‘Wat wil je’ geeft richting voor het juridische proces en vaak ruimte om te bedenken wat de mogelijkheden zijn na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Het Ontslagcafé

In Gouda is het Ontslagcafé opgericht, een initiatief waarbij ik met een aantal professionals vrijblijvend diegenen die met dit soort vragen worstelen kort kan adviseren. Het fijne is nu dat ik via het Ontslagcafé samenwerk met deze professionals, waaronder loopbaancoaches, die het stokje van de begeleiding na het beëindigen van mijn werkzaamheden kunnen overnemen. Op deze manier kan na het beëindigen van de arbeidsrelatie een stap richting de toekomst worden gezet.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reacties

Ik was ziek , en toen ik uitgeschreven werd door de ziekenkas , kon niet langer dan 51 weken ziek zijn ( wat ik niet wist ) dit is mijn nooit verteld , en ik had herhaalde malen aan gegeven om weer aan het werk te gaan , en dan vertelde men mijn , je personeelschef belt je later op de dag terug , maar dat herhaalde malen aangehoord moeten hebben . kreeg ik een mail dat ik zou 65 jaar zijn en overbodig !! daar zit je dan !! zonder werk !! vreselijk .

Geachte mevrouw Srebrowska,

Voor zover ik begrijp is uw arbeidsovereenkomst in juli 2017 niet verlengd. Als u daar vragen over hebt kunt u altijd bellen naar mijn kantoor om dit te bespreken. Het telefoonnummer is 0182 – 33 11 55. U kunt ook het ontslagcafé bezoeken op 16 november 2017 in Gouda.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geachte heer/mevrouw Masaki,

Ik begrijp uit uw reactie dat het moeilijk is na twee jaar ziek zijn weer aan de slag te gaan. Ik heb zelf geen mogelijkheden je te helpen werk te vinden, maar u zou natuurlijk naar wel een van de loopbaancoaches die zijn aangesloten bij het Ontslagcafé kunnen gaan teneinde deze vraag te bespreken. De loopbaancoaches zullen op 16 november 2017 bij het Ontslagcafé aanwezig zijn.

Ik hoop u daar te zien.

Hoi...ik kom uit Polen.. en ik ben niet zo goed met Nederlandse taal bekend..mijn contract word in juli niet verlengd...ik heb paar vragen erover...als dat kan?ik was bij twéé Poolse advocaten geweest...maar ze willen gewoon geld krijgen...en ze zeggen gewoon...we moeten naar rechtbank gaan...maar ik weet niet of het echt nodig is?willen jullie me helpen? A.u.b
Met vriendelijke groeten
Ewa Srebrowska

Help mij om werk te vinden na twee jaar ziektewet

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden