Hedzer Kooistra:

'Veel connecties helpt'

Hedzer Kooistra veel connecties helpt

Hedzer Kooistra van Wekr blogt over het nut van het vergroten van je eigen digitale netwerk.

Je hebt al 1000 LinkedIn-tips gehoord? Hier komt tip 1001. Ik hoor vaak het welgemeende advies om op LinkedIn alleen met mensen te linken die je kent. Dat advies snap ik niet. Vergis je niet. Het netwerk vanuit je vorige baan droogt binnen een paar maanden op. Je netwerk heeft je nog niet aan een baan kunnen helpen, dus moet je in de schillen buiten je netwerk zien te komen. Uitbreiden dus! Een virtueel netwerk op LinkedIn mag geen kopie van je adresboekje blijven. Netwerken moet je niet alleen in stand houden, je moet ze ook uitbreiden. Zeker als je werk zoekt.

Accepteer iedereen

Mijn advies: accepteer alle uitnodigingen. Ze gaan je helpen. Stuur dan ook een bedankje. Nodig dus ook veel mensen uit. Doe dat met een persoonlijke boodschap. Nodig bijvoorbeeld zo veel mogelijk werkzoekenden uit. Je hebt er beiden iets aan. Weigert iemand je uitnodiging? Geen probleem. Je zult zien dat de meesten je wel zullen accepteren. Iedere nieuwe connectie vergroot jullie beider netwerk met gemiddeld 250 connecties. Die nieuwe connecties delen informatie waar je iets aan kunt hebben. En geven ze jouw bericht een like? Dan is het heel even zichtbaar bij hun hele netwerk.

Het levert altijd iets op

Nieuwe connecties kunnen zomaar leiden tot nieuwe samenwerking. Van alle mensen waar ik nu mee werk, zijn er eigenlijk maar twee die ik eerst in levenden lijve ontmoet had. De kwaliteit van samenwerking blijkt niet afhankelijk te zijn van het persoonlijk contact. Van de hele ‘social carrousel’ kende ik niemand voordat we elkaar gingen helpen. Een simpel idee gericht op de kwantiteit leverde ons ook kwalitatief veel op.

Er is ook gevaar

Wees gerust. Op LinkedIn kom je bijna geen spam tegen en je kunt iemand snel genoeg ‘ontvrienden’. Je hebt geen last van veel connecties. Maar, alles wat je doet is zichtbaar. Mopper je op werkgevers en recruiters? Zij zien dat ook. Het is dus van belang dat jouw bijdragen altijd positief zijn en iets inhoudelijks toevoegen.

Jezelf promoten?

Durf jezelf ook op LinkedIn te promoten als werkzoekende. Hoe je dat doet lees je hier.

Lees ook Hedzers eerdere blog

Social carrousels

Nodig Hedzer uit op LinkedIn

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Los onderstaande som op om spam tegen te gaan:
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Reacties

Grappig Hedzer,

Ik had deze blog niet gelezen, maar toch het initiatief te nemen tot een contactverzoek. Het "gevaar" zou inderdaad bestaan dat het als een vorm van "spammen" wordt gezien, maar het is eenvoudig om in het commentaar je intenties duidelijk te maken. Ik weet niet of je dat gezien hebt, maar ik zie serieuze synergie tussen het eFiliaaL-initiatief en recruitment-professionals.

Ik weet niet of het affiliate mechanisme je iets zegt, maar het schept in elk geval een belofte voor werk. Mijn recente artikel geeft je een hint: https://www.linkedin.com/pulse/signalen-van-een-opkomende-markt-gerrit-o...

Met vriendelijke groet,
Gerrit
http://eflap.nl/10063

Ha een collega uit het veld!

leuk om te horen Nico. Op www.socialcarrousel.nl zie je al een deel van onze aanpak en tips. Eerst de hard skills scherp en dan naar buiten.

Overigens zijn we nu met Wekr ook heel druk om een denkomslag bij de politiek te krijgen. De werkzoekende moet weer gezien worden als iemand die graag wil werken. We halen politici voor de camera. Morgen wordt een interview met Lodewijk Asscher uitgezonden.

Zo slaan we niet alleen samen de handen aan de ploeg, maar proberen ook de politiek wakker te schudden.

Alvast digitaal samen optrekken?

grt Hedzer

Beste Hedzer,

Goed en helder artikel, sta ik volledig achter, is mijn ervaring wat ik heb opgedaan met Linkedin.
Neem ook de tijd voor je nieuwe connectie, toon oprechte interesse en communiceer opbouwend. Wens iederéén het beste.Succes.

Met mijn platform ( www.IKnaarBAAN.nl ) wil ik de werkzoekenden er ook op bewust van maken dat ze eerst aan hun IK-Fundament gaan werken.... waar sta je...hoe ziet de buitenwereld je...echt weten wat je wil...en kan...

En dat je daarna pas gaat Netwerken om teleurstellingen te voorkomen.

Daarna zou ik ze zeker aanraden,
lees deze prima blog van Hedzer.

Succes en wellicht tot horens.

Nico Koppenol

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden