Hedzer Kooistra:

'Veel connecties helpt'

Hedzer Kooistra veel connecties helpt

Hedzer Kooistra van Wekr blogt over het nut van het vergroten van je eigen digitale netwerk.

Je hebt al 1000 LinkedIn-tips gehoord? Hier komt tip 1001. Ik hoor vaak het welgemeende advies om op LinkedIn alleen met mensen te linken die je kent. Dat advies snap ik niet. Vergis je niet. Het netwerk vanuit je vorige baan droogt binnen een paar maanden op. Je netwerk heeft je nog niet aan een baan kunnen helpen, dus moet je in de schillen buiten je netwerk zien te komen. Uitbreiden dus! Een virtueel netwerk op LinkedIn mag geen kopie van je adresboekje blijven. Netwerken moet je niet alleen in stand houden, je moet ze ook uitbreiden. Zeker als je werk zoekt.

Accepteer iedereen

Mijn advies: accepteer alle uitnodigingen. Ze gaan je helpen. Stuur dan ook een bedankje. Nodig dus ook veel mensen uit. Doe dat met een persoonlijke boodschap. Nodig bijvoorbeeld zo veel mogelijk werkzoekenden uit. Je hebt er beiden iets aan. Weigert iemand je uitnodiging? Geen probleem. Je zult zien dat de meesten je wel zullen accepteren. Iedere nieuwe connectie vergroot jullie beider netwerk met gemiddeld 250 connecties. Die nieuwe connecties delen informatie waar je iets aan kunt hebben. En geven ze jouw bericht een like? Dan is het heel even zichtbaar bij hun hele netwerk.

Het levert altijd iets op

Nieuwe connecties kunnen zomaar leiden tot nieuwe samenwerking. Van alle mensen waar ik nu mee werk, zijn er eigenlijk maar twee die ik eerst in levenden lijve ontmoet had. De kwaliteit van samenwerking blijkt niet afhankelijk te zijn van het persoonlijk contact. Van de hele ‘social carrousel’ kende ik niemand voordat we elkaar gingen helpen. Een simpel idee gericht op de kwantiteit leverde ons ook kwalitatief veel op.

Er is ook gevaar

Wees gerust. Op LinkedIn kom je bijna geen spam tegen en je kunt iemand snel genoeg ‘ontvrienden’. Je hebt geen last van veel connecties. Maar, alles wat je doet is zichtbaar. Mopper je op werkgevers en recruiters? Zij zien dat ook. Het is dus van belang dat jouw bijdragen altijd positief zijn en iets inhoudelijks toevoegen.

Jezelf promoten?

Durf jezelf ook op LinkedIn te promoten als werkzoekende. Hoe je dat doet lees je hier.

Lees ook Hedzers eerdere blog

Social carrousels

Nodig Hedzer uit op LinkedIn

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden