Sollicitatiekleding en kleurencombinaties

kleurencombinatie solliciteren

Robin Bakker werkt als communicatiemedewerker bij CVster en geeft in zijn blog kledingtips voor tijdens het sollicitatiegesprek.

Voorbereiding is het halve werk. Dit is ook het geval bij sollicitatiegesprekken. Een sollicitatiegesprek bereid je voor door je te verdiepen in het bedrijf, het nadenken over mogelijke vragen die aan je gesteld kunnen worden en het bedenken van vragen die je zelf wilt stellen aan de recruiter.

Toch is een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek niet de enige sleutel tot het krijgen van een baan. Een (onderschat) aspect is de eerste indruk die je maakt.
Veel recruiters weten binnen 10 seconden namelijk al of een kandidaat bij een bedrijf past of niet. Als je in dit geval een verkeerd beeld van jezelf neerzet, is het een lastig karwei om je imago te herstellen.

Een goede eerste indruk maak je door een rechte houding aan te nemen, goed oogcontact te maken, een stevige handdruk te geven en gepaste kleding te dragen. Het vinden van gepaste kleding is iets wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Bovendien hebben veel mensen moeite met het combineren van kleuren. Dat laatste is een belangrijk aspect van je sollicitatie-outfit. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren, ook recruiters.

De betekenis van kleuren

Voordat je de kledingkast induikt, is het belangrijk om na te denken over de bedrijfssector waarin je solliciteert. Bij veel traditionele, formele bedrijven gaat men vaak gekleed in kostuum, waarbij de norm qua kleurgebruik wat meer behouden is. Bij onconventionele en vlottere bedrijven gaat men hier in het algemeen vrijer mee om.

Kleuren bij formele bedrijven

Bij formele bedrijven denken we aan bedrijven uit de bancaire sector, advocatuur, accounting, et cetera. In de kledingvoorschriften van veel van deze bedrijven is opgenomen dat van werknemers wordt verwacht dat zij in kostuum op het werk verschijnen. Vaak kiest men bij dergelijke bedrijven voor veilige en behouden kostuumkleuren zoals donkergrijs en donkerblauw. Deze kleuren staan voor autoriteit, stabiliteit en betrouwbaarheid. Zakelijke overhemden zijn vaak wit en lichtblauw gekleurd. Die kleuren staan voor reinheid, rust en kalmte.

Omdat de beschreven kleuren allemaal behoudend zijn, is het mogelijk om nagenoeg iedere kleur stropdas te combineren met deze outfit. Populaire kleuren hiervoor zijn geel, rood en oranje. Deze felle kleuren staan voor warmte, energie en creativiteit, en bieden je de mogelijkheid om een mooi statement te maken.

Kleuren bij informele bedrijven

Bij bedrijven met een meer informele werksfeer kun je gemakkelijker combineren en experimenteren met ‘onveilige’ kleurkeuzes. Het dragen van (bijvoorbeeld) een rode katoenen broek gaat bijvoorbeeld prima in combinatie met een blauw colbert.
Op deze manier combineer je de energieke uitstraling van rood met de stabiele en oprechte uitstraling van blauw. Een andere mogelijkheid is het dragen van een lichtblauwe pantalon, gecombineerd met een bruin colbert. Bruin wordt doorgaans geassocieerd met geborgenheid en degelijkheid, terwijl lichtblauw staat voor toegankelijkheid, vriendelijkheid en rust.

Het voordeel van een informele dresscode is dat je meer over jezelf kunt vertellen door middel van de kleuren die je draagt. De dresscode biedt je daarom de mogelijkheid om een zeer persoonlijke outfit samen te stellen.

Kleurenkaart

Ongeacht de keuze die je maakt, is het is belangrijk om goed na te denken over je kledingkeuze bij een sollicitatiegesprek. Het onderstaande kleurenschema, in de link onderaan dit artikel, biedt hierin een helpende hand.

Lees ook de eerdere blogs van Robin van CVster
3 unieke cv tips om succesvoller te solliciteren
Taggen, liken en delen? Of toch maar niet?

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

BijlageGrootte
Kleurenkaart Schulte.jpg466.77 KB

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden