Koester die recruiter, juist nu!

Hedzer blogt over recruiters

Hedzer Kooistra van Wekr blogt over hoe recruiters van belang kunnen zijn in een aantrekkende economie en hoe ze u kunnen helpen aan een nieuwe baan.

De economie trekt aan. Werkgevers kunnen steeds minder hopen op dat schaap met vijf poten. Gelukkig realiseren ze zich steeds meer dat een schaap met vier poten en zelfs een schaap met een houten poot net zo veel wol geeft. De opdrachten aan recruiters zullen dus anders worden. Werkgevers zullen nu veel meer om creativiteit van de recruiter gaan vragen. Vind maar eens een passende kandidaat.

Werkgevers en werkzoekenden zijn gelijkwaardig

Het moment waarop de economie begint aan te trekken, is altijd het moment dat uitzendbureaus én werving-en-selectiebureaus een belangrijke rol spelen. Als werkzoekende moet je daar slim op inspelen. Voor jou is iedere maand zonder inkomen er een te veel. Mijn belangrijkste punt blijft de gelijkwaardigheid van partijen op de arbeidsmarkt. De werkzoekende is gelijkwaardig aan de werkgever, gewoon omdat een markt geen markt is als er geen vraag en aanbod is.

De toegevoegde waarde van de recruiter

Hoe kijk jij naar die markt? Kun je de toegevoegde waarde van de recruiter zien? Zie je de intermediaire rol? En hoe speel jij daar op in? Laat je de recruiter ook voor jou werken? Het klinkt misschien niet zo heel positief als ik het zo zeg. Maar, het is echt aan jou om nu gesprekken aan te vragen met recruiters. Kijk wat je eruit kunt halen.

Ga een gesprek aan 

Een recruiter heeft nu eenmaal een bestand met interessante kandidaten nodig. Bij een aantrekkende economie raakt dat bestand leeg en dat combineert niet zo goed met werkgevers die ongeduldig worden. Het is dus echt zinvol om gesprekken aan te vragen met recruiters. Link dan ook zo veel mogelijk met recruiters. Vraag voorafgaand aan het gesprek aan die recruiter waar hij of zij naar op zoek is. En probeer je verhaal vooraf daarop aan te sluiten. Doe dat al in je LinkedIn-uitnodiging. Zorg dat je in die kaartenbak komt als een kandidaat die ze onthouden. Sluit dan ook vooral aan met feitelijke informatie over je vakinhoudelijke achtergrond. 

Vragenlijst

De betere recruiters werken met zeer lange vragenlijsten waarin jij mag uitleggen hoe je aansluit op een vacature. Vraag die recruiter doodleuk om een voorbeeld van zo’n vragenlijst en vul hem goed in. Het is meteen een goede oefening om aan te sluiten bij de werkwijze van die recruiter en om aan te sluiten bij zijn opdrachtgever: jouw toekomstige werkgever.

Je zult lang niet altijd de ruimte krijgen voor een gesprek, maar mopper nooit op recruiters; koester ze!

Lees ook Hedzers eerdere blog

Social carrousels
Veel connecties helpt
Wordt 2017 jouw jaar?

Gratis LinkedIntraining in 1 minuut

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Los onderstaande som op om spam tegen te gaan:
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Reacties

Peter Dirks, daar kan ik me wel in vinden. Alleen is het woord recruiter natuurlijk al heel erg ingeburgerd en het is een lekker kort woord.

Ruud Overes, de lijst waar ik op doel, is een lijst met vragen over hoe je aansluit op een specifieke vacature. Dat zijn pittige vragenlijsten en daarom juist een goede oefening voor andere sollicitaties. De vragen geven je inzicht in de werkwijze van recruiters en zijn de weg om voorgesteld te worden bij een werkgever. Het invullen van dergelijke lijsten heeft mij in ieder geval altijd nog opgeleverd dat ik werd voorgesteld.

vr grt hdzr

Een recruiter is een Engels woord. In het Nederlands is dat iemand die aan werving en selectie doet. Koester het Nederlandse taal, het Nederlandse taalgebruik en woorden. Dan doe je al Normaal genoeg. Geen Engelse termen meer daar het interessanter, mooier en hoger klinkt dan wat het is. Ik ben een manager house cleaning. Klinkt erg hoog; manager. Je bent niets anders dan je eigen baas in je eigen huishouding. Zeg dat dan ook!! Stop met die Engelse termen.

Als die recruiters nu eens zonder vragenlijst gaan werken, maar leren kijken naar de persoon waarmee ze te maken hebben. Dan komen veel meer mensen op de juiste plek terecht.

De meeste recruiters werken helaas een checklist af en kijken niet langer dan hun neus lang is.
Helaas te veel ervaring hiermee gehad, dus ik blijf zeer sceptisch tegenover recruiters. En ben daar ook heel open in richting de recruiter, en geef ze daarmee een opening om het anders te doen.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden