Jouw kwaliteiten op LinkedIn

Hedzer met een lijst verboden woorden

Jezelf verkopen als werkzoekende? Doe het niet, zegt Hedzer Kooistra. Deel met een werkgever waar je goed in bent en dat moet je goed kunnen vertellen.

Trefwoorden

Op social media draait communicatie om trefwoorden. Trefwoorden zijn woorden die doel treffen. Als jij de zender bent, vraag je je af hoe de boodschap bij de ontvanger binnenkomt. Hoe luistert die ander, wat hoort of leest die ontvanger wel of niet? Welke woorden heeft hij in zijn hoofd, welke zoektermen gebruikt hij? Hoe sluit jij aan bij zijn vraag of probleem? Tref jij doel?

Zelfkwalificaties

Die werkgever zit helemaal niet te wachten op die nietszeggende zelfkwalificaties. Het glazuur van mijn kiezen zit vol barsten van het tandenknarsen om die mensen met een waslijst van zelfkwalificaties. Bedenk even wat zo’n waslijst eigenlijk over jou zegt.

Heb je het gedaan, dan kun je het

Vraag je bij die termen eens af of je het gedaan hebt. Neem nou het woordje ‘gedreven’. Heb je gedreven? Kun je het? Een heier heeft een paal de klei in gedreven. Die kan het. De cowboy heeft het vee de vallei in gedreven. Die kan het ook. Maar heb jij gedreven? Waarschijnlijk heb je een keer op een luchtbed gedreven, maar dat is waarschijnlijk net niet wat die werkgever zoekt. 

Waarom nietszeggende woorden?

Ik snap niet waarom we bedacht hebben dat we deze lege termen moeten gebruiken. Wil je iets zeggen over je karakter en je werkstijl? Doe het dan goed. Doe bijvoorbeeld het Kernkwadrantenspel van Daniel Ofman. Daarmee kun je erachter komen wat je kwaliteiten zijn. De grap is dat als je dat een paar keer doet, je steeds op dezelfde sterke punten uitkomt. Het wordt geen waslijst van zelfkwalificaties. Het wordt een kort rijtje met een paar kwaliteiten die jij goed kunt onderbouwen. Zet die kwaliteiten met uitleg in je samenvatting op LinkedIn. Zet ze niet in je kopregel. 

Bekijk de uitleg van de kernkwadranten op het YouTube-kanaal van Daniel Ofman

Lees ook Hedzers eerdere blog

Social carrousels
Veel connecties helpt
Wordt 2017 jouw jaar?

Gratis LinkedIntraining in 1 minuut

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden