Inmiddels 61 en zonder baan, wat nu?

Valt de keuze op jou bij het solliciteren?

Rob Ros schreef al eerder 2 blogs over zijn zoektocht naar werk. Hoe gaat het nu met hem?

In februari 2016 overkwam mij wat zovelen overkomt: ik kreeg te horen dat mijn functie zou komen te vervallen. Per 1-4-2017. Het heeft daarna tot maart 2018 geduurd voordat ik via mijn netwerk weer aan het werk kon bij St Welzijn Lelystad. Over mijn ervaringen tot dat moment (bijna 60 en dan ineens zonder werk) heb ik al twee keer een blog geschreven. Dat leverde heel veel reacties op. Voor mij een reden om nu een deel 3 te maken.

Weer aan de slag

In maart 2018 ben ik gestart bij de Stichting Welzijn Lelystad als teamleider van het team beheerders (van wijkcentra in de stad). Een kans, waarvan ik had gedacht, dat hij niet zou komen. Ineens weer een baan en nog een leuke baan ook, met vele uitdagingen: een team met vele culturen en achtergronden en verschillen in kennis en kunde, een gesubsidieerde organisatie met sterke afhankelijkheid van de gemeente en een zeer behoudend managementteam, waarbij veranderen geen vanzelfsprekendheid is. Ik heb een erg leuke tijd gehad en aardig wat bereikt, maar op een bepaald moment voel je, dat je vastloopt (‘trekken aan een dood paard’). Toen er ook nog eens bezuinigingen dreigden, werd de situatie onwerkbaar en moest helaas de conclusie worden getrokken, dat mijn tijdelijke contract aan het eind van het jaar niet verlengd zou worden. Ik heb mij vaak afgevraagd of ik het anders had moeten aanpakken. Dan had ik deze baan wellicht nog wel gehad, maar dan had ik erg met mijzelf en mijn principes overhoop gelegen. Hoe dan ook, achteraf is het altijd makkelijk praten; op het moment dat dit soort processen zich afspelen en ook emoties een rol spelen, is het allemaal anders.

Niet alleen aan het werk, maar ook als lokale politicus aan de gang

Je hebt zo af en toe niet de volledige regie over wat er in je leven gebeurt. Vanuit mijn werkloze situatie was mijn interesse gewekt in de lokale politiek. Via een workshop ‘lokale politiek, iets voor jou?’ was ik daarmee in aanraking gekomen. Lang verhaal kort: ik heb kennis gemaakt met het partijbestuur en ben aangesloten bij de fractie van deze partij, kort daarna gestart als fractie-assistent en vanuit die achtergrond op de kieslijst terecht gekomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Op een hoge verkiesbare positie, jawel. In gang gezet dus tijdens een hele rustige WW-situatie maar operationeel geworden na de verkiezingen toen ik ook net mijn nieuwe baan had. Ik zit inmiddels in de driekoppige fractie van mijn partij in de gemeenteraad van Lelystad en ben ook fractiesecretaris. In een tijdsbestek van enige maanden ging ik van 0 uur per week naar 60 uur per week. Wat een feest.

Huidige stand van zaken:

De baan is voorbij, dus ik kan mij op dit moment volledig richten op mijn werk als raadslid. Uiteraard heb ik wel nog steeds te maken met de sollicitatieplicht dus ik ben trouw weer elke dag en week bezig te reageren op de vele, vele vacatures die elke dag weer in mijn mailbox of op andere wijze onder mijn aandacht komen. En met het inmiddels vertrouwde en bekende resultaat: het regent afwijzingen, ook als ik de overtuiging heb dat ik toch echt een goede kandidaat voor deze vacature ben ... Ik blijf in die gevallen het gevoel houden, dat mijn leeftijd bij die afwegingen een rol heeft gespeeld, maar ik kan dit natuurlijk niet hard maken.

En hoe zit het met UWV in deze fase?

  • Uiteraard heb ik in maart 2018 gemeld, dat ik weer aan de slag ging en ging verdienen. Ook heb ik doorgegeven dat ik raadslid ben geworden en daarvoor een maandelijkse vergoeding ontvang. Beide situaties hadden/hebben gevolgen voor mijn WW-uitkering:
  • Omdat het salaris bij de St Welzijn erg veel lager is/was dan wat ik altijd en zeker op het laatst verdiend heb, kwam ik in aanmerking voor een aanvullende WW-uitkering;
  • Qua inkomsten ontstond dus de volgende situatie: salaris van Welzijn, een aanvullende WW-uitkering en een maandelijkse kostenvergoeding vanuit de gemeente voor mijn raadswerk. Ik was met al deze componenten samen weer bijna terug bij de oude situatie van voor mijn ontslag;
  • Nu mijn baan weer voorbij is, dacht ik dat de oude situatie in ere zou worden hersteld. Maar dat is te gemakkelijk gedacht. Ik heb door 9 maanden te werken nieuwe WW-rechten opgebouwd. Ik moest ook weer opnieuw een WW-uitkering aanvragen. Er wordt op dit moment ergens hard gerekend wat de consequenties zijn voor mijn nieuwe uitkering: wordt die lager, wordt die hoger, wat gebeurt er met de duur van de uitkering etc.?
  • Wat mij bevreemdt, is dat je bij UWV weer een compleet nieuwe aanvraag moet indienen, terwijl je daar toch al bekend ben… De nieuwe aanvraag wordt kennelijk beoordeeld naast de oude en het duurt 4 weken vanaf het moment van aanvragen, voordat je geïnformeerd wordt over de uitkomsten van al het rekenwerk. Je kan ook pas een week voordat je echt weer formeel zonder werk komt te zitten, de aanvraag doen (eerder lukt niet, dat is geblokkeerd);
  • Tot slot wil ik iets positiefs melden over UWV. Toen ik volop aan het werk was (St Welzijn en gemeenteraad) werd ik gek van die sollicitatieplicht: waarom moet dat toch, want ik was volledig aan het werk ? Dat had te maken met het feit dat ik een aanvullende WW uitkering kreeg; dan blijft ook de sollicitatieplicht gelden. Feitelijk slaat het nergens op, want als je al fulltime werkt, waarop moet je dan nog solliciteren ? Het antwoord luidt dan natuurlijk dat je wellicht een baan kunt vinden met een hoger salaris, zodat de aanvulling vanuit de WW niet langer nodig is … Uiteindelijk heb ik met de adviseur werk nieuwe afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties dat ik moest doen, omdat ik full time werkte: 1 keer per maand in plaats van 4 keer per maand. Dat scheelt toch weer, nietwaar?

Met het klimmen der jaren, worden de kansen op de arbeidsmarkt steeds kleiner. Ik ben dan weliswaar de 60 gepasseerd, maar ik ben nog fit en vol energie. En ambitieus. Het feit dat ik op mijn 60ste gestart ben in de politiek laat wel zien, dat ik nieuwe uitdagingen niet uit de weg ga, integendeel. Wellicht dient zich nog een kans op de arbeidsmarkt aan de komende tijd; ik had het vorig jaar ook niet verwacht en toch gebeurde het.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden