Hulp na ontslag

Inge begon een ontslagcafé

Het vinden van werk is niet makkelijk. Loopbaanconsultant Ine Ruijfrok helpt mensen daarbij. Ze startte een Ontslagcafé op.

In 2015 heb ik me aangesloten bij het Goudse initiatief om het Ontslagcafé te starten. Dagelijks werk ik als loopbaan- en outplacementconsultant. Ik werk met mensen, vooral 50-plussers, die hun baan verloren hebben, boventallig zijn of op een kruispunt in hun werk staan. Ik help ze om inzicht te krijgen in hun talenten, competenties, wat ze belangrijk vinden, waar ze aan willen bijdragen en hoe dit zich vertaalt in een baan. Zo kunnen ze zelf een plan maken, hun richting bepalen en hun eigen koers uitzetten. 

Hulp na ontslag

Boventallig worden en je baan verliezen gaat voor de meeste mensen gepaard gaat met veel emoties, onzekerheid en niet goed weten hoe je voor jezelf kunt opkomen. Vaak hoor ik van mensen dat ze niet goed weten hoe ze het vinden van ander werk moeten aanpakken. Sommigen moeten voor het eerst van hun leven gaan solliciteren. Mijn kennis en ervaring als loopbaanprofessional wil ik graag delen om iedereen ervan te laten profiteren. Ook mensen die niet vanzelfsprekend een loopbaan- of outplacementprogramma van hun werkgever krijgen aangeboden. Daarom heb ik me verbonden aan het maandelijkse Ontslagcafé. Daar help ik mensen bij een schokkende gebeurtenis in hun leven. Het is laagdrempelig en helpt op een persoonlijke, mensgerichte manier.

Advies en workshops ontslag en loopbaan

We zijn met vier vakspecialisten: Monique Muller en Caroline Besseling zijn allebei experts op het gebied van arbeidsrecht, ziekte en ontslag, Anke Meerding en ik zijn allebei loopbaancoaches. We geven gratis advies en workshops voor mensen die hun baan kwijt (dreigen te) raken of al kwijtgeraakt zijn. Ook mensen die willen nadenken over hun loopbaan zijn van harte welkom.
Met elkaar voorzien we mensen van informatie om zicht te geven op wat er gaat gebeuren, welke stappen er nodig zijn, welke acties handig zijn of juist niet. Na ontslag sta je voor de uitdaging om weer werk vinden. Hoe je dat slim en praktisch aanpakt, daar help ik mensen mee. Soms zijn wat eenvoudige tips al zo verhelderend dat iemand er blij en opgewekt mee verder kan. 

Tussen 19.00 en 21.00 uur op de 3e donderdag van elke maand zijn we aanwezig in het Kantoor van Nu, Peperstraat 20 in Gouda. Je kan gewoon binnenlopen voor een kop koffie en een gratis (advies)gesprek. En iedere vraag op het gebied van ontslag, (langdurige) ziekte, een arbeidsconflict, gedoe op het werk. 

Op zoek naar werk? Dit zijn de 7 stappen die je kunnen helpen aan een baan:

  1. Breng je succesverhalen in beeld m.b.v. de STAR-methode. 
  2. Maak een overzicht van de werkzaamheden die je op het lijf zijn geschreven. 
  3. Bepaal hoe het werk heet dat je zoekt en benoem een tot drie (alternatieve) functienamen.
  4. Vat jezelf samen in een kort profiel van ca. vijf regels.
  5. Zet dit in je profiel en maak je cv en LinkedIn-profiel zo dat goed naar voren komt dat jij de oplossing bent voor het probleem van een werkgever.
  6. Maak een lijst van de mensen die je kent en een andere lijst van bedrijven/organisaties die het werk hebben dat je zoekt.
  7. Kies vijf mensen uit je contacten waarmee je deze lijst bespreekt. Bereid de gesprekken voor en verzamel informatie over hoe interessant je bent voor hen en wat je kansen zijn. 

De rode draad in mijn loopbaan is ‘mens en werk’. Ik geloof dat het belangrijk is om met plezier te werken en je talenten te benutten.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden