Robin Bakker:

Hoe kan ik sociale media gebruiken tijdens het solliciteren?

social media en solliciteren

Waar we vroeger op zoek gingen naar vacatures in de krant, werkt het zoeken naar een baan vandaag de dag heel anders. Ons leven speelt zich veelal digitaal af, en zo ook het sollicitatieproces. Robin Bakker blogt hierover.

Sociale media zijn een belangrijk onderdeel geworden van het hedendaagse solliciteren. In dit artikel lees je hoe jij sociale media kunt inzetten, om je kans te vergroten op een eerste sollicitatiegesprek.

De power van Facebook

Iedereen kent Facebook als het platform waar we in contact staan met onze vrienden en kennissen. Dit sociale medium kan echter ook in jouw voordeel werken als je gaat solliciteren. Bedrijven zijn namelijk ook erg actief op Facebook en proberen via dit medium in contact te komen met jou. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je die beschamende foto waarin je getagd bent snel verwijderd. Foto’s met alcohol of sigaretten geven vaak geen goed beeld. Je kunt sowieso voorkomen dat iedereen je foto’s kan zien, door dit te wijzigen in je privacy-instellingen. Zo weet je zeker dat je er online goed op staat voor bedrijven. Laat verder vooral merken dat je op zoek bent naar een baan. Dit kun je aangeven door regelmatig iets te posten, zoals: ‘Goedemiddag allemaal, ik ben nog steeds op zoek naar die leuke baan als..’

LinkedIn: je professionele netwerk

Als je nog geen LinkedIn hebt, meld je dan nu gelijk aan! Het is de afgelopen tijd een belangrijk medium geworden voor professionals. Bijna onmisbaar. Je kunt hier al jouw werkervaring, competenties en persoonlijke informatie op kwijt. Regelmatig krijg je een melding als Linkedin weer interessante vacatures gevonden heeft, die mogelijk bij jou voorkeuren passen. Bovendien kun je laten zien waar je naar op zoek bent aan anderen. Iedereen is ‘interconnected’, dus de kans is groot dat jij via via aan die leuke baan komt. Zorg er wel voor dat je jouw profiel en cv goed bijhoudt. Ook is het verstandig om mensen toe te voegen, waarvan jij denkt dat ze jou verder kunnen helpen bij het vinden van een baan.

Solliciteren via Twitter

Ook Twitter is een prima middel om in te zetten bij de zoektocht naar een leuke baan. Bedrijven hebben hun weg naar Twitter ook gevonden en plaatsen hier regelmatig hun beschikbare vacatures. Net als bij Linkedin verzamelt Twitter ook vacatures voor jou. Handig toch? Let er wederom op hoe jij jezelf toont aan de digitale wereld. Wees ervan bewust dat werkgevers mee kijken. Die Tweet die je na middernacht verstuurt, kan daarom verkeerd uitpakken. Als je Twitter gebruikt voor het zoeken naar een baan, zorg er dan voor dat je ten alle tijden professioneel blijft. Volg tot slot relevante accounts en hou het overzicht van nieuwe vacatures nauwlettend in de gaten. Dan komt het helemaal goed met die baan!

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden