Goede voornemens voor je cv in 2018

goede voornemens voor je cv

‘Heb jij afgelopen nieuwjaar je voorgenomen om dit jaar je droombaan te vinden? Dan is het zaak om je cv in 2018 goed op orde te hebben!’ Robin Bakker blogt over de 5 meest voorkomende cv-trends in 2018, en hoe hierop in te haken.

Voornemen 1: Voorzie je cv van een goede foto, of zelfs een video

Tegenwoordig heeft 99% van de cv’s een foto. Steeds vaker worden echter ook video’s (5 seconden) bijgevoegd. Bewegende beelden zeggen meer dan 3 A4’tjes tekst. Recruiters kunnen je verbale en non-verbale capaciteiten zien, wat ze een beter beeld geeft van het totaalplaatje. De verwachting is dat deze trend zich gaat doorzetten in 2018.

Recruiters vragen tegenwoordig ook steeds vaker een foto van een gebeurtenis waar je trots op bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gewonnen award of geslaagde evenementen. Dit kan kwaliteiten blootleggen die de recruiter anders niet was tegengekomen en geeft een inkijkje in het leven van de sollicitant.

Voornemen 2: Focus je meer op afgestemde content

Vandaag de dag is het steeds belangrijker dat het cv wordt afgestemd op de werkgever bij wie gesolliciteerd wordt. Feiten, skills en trefwoorden worden gebruikt om duidelijk aan te tonen waarom jij geschikt bent voor een bepaalde werkgever.

Op deze manier vang je zijn aandacht en denk je vanuit het bedrijf (wat hebben zij nodig?). Recruiters besluiten binnen 6(!) seconden of ze jou uitnodigen, dus maak alles simpel en hapklaar zodat ze niet eindeloos hoeven te graven in je cv.

Voornemen 3: Laat werkervaring en resultaten die niet relevant zijn weg

Het cv bestaat vooral uit opleidingen en ervaringen die relevant zijn. Een baantje in de horeca kun je beter niet benoemen op je cv, als je solliciteert voor een functie in de psychologie. Het is minder relevant en daarom ook minder van toegevoegde waarde.

Bovendien leven we in een kenniseconomie, waar onze kennis niet in hokjes gestopt kan worden. Er wordt vaak van ons verwacht dat we ‘out of the box’ kunnen denken en hierdoor worden we minder vastgepind op een takenpakket. Dit wordt dan ook niet vaak meer beschreven op het cv.

Voornemen 4: Werk aan je persoonlijk profiel

Een cv bevat steeds vaker een persoonlijk profiel. Dit is een kort stukje tekst van vier tot zeven regels waarin je vertelt wie je bent, waar je naar op zoek bent en waar je goed in bent. Het is belangrijk dat je hier niet simpelweg wat termen (ambitieus, leergierig, kritisch) opsomt. Dit komt saai over en dat wil je juist niet! Probeer te beschrijven wat jou aantrekkelijk maakt en doe dit op een manier waarop je authenticiteit uitstraalt.

Voornemen 5: Maak je cv Applicant Tracking Systems-vriendelijk

Tegenwoordig maken de meeste organisaties gebruik van ATS om jouw sollicatie te scannen. Als je online solliciteert is het belangrijk dat je enige kennis hebt van hoe ATS werkt. Zo kun je het aanmeldproces beter navigeren, wat je kansen om uitgenodigd te worden doet toenemen. Een cv dat niet aan de voorwaarden van ATS voldoet, zal niet snel door de scan komen. Dat is vervelend als je inhoudelijk wel aan alle eisen voldoet.

Lees ook de eerdere blogs van Robin van CVster

3 unieke cv tips om succesvoller te solliciteren
Taggen, liken en delen? Of toch maar niet?
Sollicitatiekleding en kleurencombinaties
Geen werkervaring, maar toch succesvol solliciteren
Wel of geen hobby's op je cv noemen
Zo stel je jouw competentie-cv op

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden