Gewoon gelukkig zijn

gelukstips uit japan

Merk jij ook dat je gevoel van eigenwaarde vermindert doordat je de waarde mist die werk aan je geeft? Loopbaancoach Anke Meerding heeft 7 tips om gelukkiger te zijn.

Gewoon gelukkig en tevreden zijn is voor mij niet zo gewoon. Hoe is dat voor jou? Niet zo makkelijk natuurlijk als je geen werk hebt. Als loopbaancoach weet ik dat werkzoekend zijn vaak je gevoel van eigenwaarde vermindert, omdat je de waarde mist die werk aan je geeft. Het vraagt innerlijke kracht om dan gelukkig en tevreden te zijn. Om die innerlijke kracht te versterken deel ik graag de lessen over levensgeluk van de Japanners: iki = leven en gai = waarde.

Les 1: Leef met een doel. Een doel waar je een glimlach van om je mond krijgt. Zo heb je een reden om vooruit te kijken, ook al is je leven nu niet geweldig. 

Les 2: Je doel in actie brengen. Als je werkt aan je doel voel je je goed, want je waardeert zelf waar je mee bezig bent. 

Les 3: Iets goeds doen voor een ander. Denk vooral heel klein, zoals een broodje halen voor je buurvrouw. Hierdoor krijg je vaker een glimlach van anderen te zien, ontvang je waardering of word je bedankt. 

Les 4: Kleine geluksmomenten vieren. Blij zijn met een dak boven je hoofd, je slaap, je ontbijt, een bloem in de berm, de zon of andere ogenschijnlijk gewone of kleine dingen kan je helpen meer geluk en tevredenheid te voelen.

Les 5: Waardeer oude mensen, die hun rust en wijsheid willen geven aan de jongere generatie. Als je hen waardeert en naar hun inzichten luistert, kun je leren van hun ervaring.

Les 6: Eet gezond. In Okinawa eten mensen veel groenten, vette vis en olijfolie. Gezond eten in je lijf geeft ook geluk en tevredenheid.

Les 7: Maak deel uit van een gemeenschap. Je bent niet alleen, maar hoort bij een gemeenschap. Als je binnen de groep waar je bij hoort, geeft en ontvangt, dan geeft dat het gevoel dat je er niet alleen voor staat. In Japan spelen veel mensen bijvoorbeeld jeu-de-boules op straat. Zo komen ze elke dag buiten, ontmoeten elkaar en doen een spel. Dat brengt je in contact met een gemeenschap die je nieuwe energie kan geven.

Wat jij doet maakt verschil! Dat is jouw bijdrage aan de samenleving. Onderschat jezelf niet, erken je waarde als uniek mens en oefen jezelf in de kunst van het leven, geïnspireerd door de Japanners. 

Lees ook de eerdere blogs van Anke

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik

Bent u werkzoekend of helpt u werkzoekenden en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie@werkblad.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden