Geen werkervaring, maar toch succesvol solliciteren

Op de ladder omhoog. Solliciteren zonder werkervaring

Solliciteren zonder werkervaring? Robin Bakker werkt als communicatiemedewerker bij CVster en geeft in zijn blog tips.

Succesvol solliciteren is zo eenvoudig nog niet, maar zonder werkervaring wordt het nog een stukje lastiger. Steeds vaker horen we van werkzoekenden dat het ze heel moeilijk wordt gemaakt om ergens aan de slag te gaan. Werkgevers eisen veel. Een afgeronde opleiding op Einstein-niveau, superhuman skills en bovendien nog 396 jaar werkervaring.

Natuurlijk overdrijven we een beetje (veel), maar je herkent het vast wel. Werkzoekenden zonder werkervaring raken vaak ontmoedigd om te reageren op vacatures. Misschien jij ook wel. Toch doe je alleen werkervaring op door te werken, zo simpel is het. Achter de wolken schijnt de zon: zonder werkervaring op zoek naar werk kan juist positief uitwerken. Lees vooral verder om erachter te komen hoe dat zit.

Voordelen van solliciteren zonder werkervaring

Werknemers en werkzoekenden met veel ervaring kunnen lijden aan tunnelvisie. Het voordeel van iemand zonder relevante werkervaring is dat deze kan zorgen voor vernieuwing en verfrissing. Een werkgever kan een onervaren iemand ‘kneden’ en daarbij een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een talent binnen het vakgebied. Ook zijn mensen zonder werkervaring vaak meer gedreven dan mensen met werkervaring. Ze willen zich immers koste wat kost bewijzen. Ervaring zegt uiteindelijk niet zo superveel. Het zegt niets over hoe goed iemand in zijn werk is of kan worden.

Overtuigen in het sollicitatiegesprek

De werkgever zal allereerst geïnteresseerd moeten worden op basis van je motivatiebrief en cv. Probeer dan ook raakvlakken in de vacature te vinden en deze in de brief en cv te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld een bijbaantje of vrijwilligerswerk zijn. Denk ook aan sporten die je beoefent (goed in teamverband kunnen werken) of aan projecten tijdens de studie (leiderschapsrol op je kunnen nemen). Op deze manier zijn er altijd wel een of meerdere raakvlakken te vinden. Probeer de werkgever in het sollicitatiegesprek te overtuigen waarom hij juist jou als starter moet aannemen. Wijs hem op de frisse blik die jij als starter hebt en ga eventueel eerst akkoord met een lager salaris.

Zonder werkervaring toch succesvol solliciteren

Er zijn veel mensen die ook zonder ervaring groot geworden zijn in hun vak. Denk maar eens aan het verhaal van de oprichters van Bax-shop.nl. Deze webshop verkoopt audio- en lichtapparatuur en muziekinstrumenten. De ondernemers van Bax-shop.nl hadden geen ervaring in het ondernemerschap, maar hebben er toch een succes van weten te maken door hun ervaring met drive-inshows.

Een ander voorbeeld is de succesformule Winkelstraat.nl. Dit is een bundeling van boetieks in België en Nederland die alle exclusieve kleding verkopen. De jonge medewerkers dragen allen hun steentje bij door hun frisse blik op de markt. Dit out-of-the-box denken maakt het bedrijf een sterke speler op de markt.

Lees ook de eerdere blogs van Robin van CVster
Wat te doen met een gat in je CV?
3 unieke cv tips om succesvoller te solliciteren
Taggen, liken en delen? Of toch maar niet?

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden