Eerste Hulp Bij Werkloosheid

Een illustratie van een EHBO-koffer

Ik glijd met mijn voet van de tree, kan me niet meer vastgrijpen en lig ineens onderaan de carrièreladder. Gebroken ziel, want onverbiddelijk WERKLOOS.

Een gekneusde 58-plus-vrouw, toekomst aan diggelen, zonder verband in werkervaring en een gat in mijn CV waar geen pleister oppast. Wie gaat dat repareren? Ikzelf dus. Hoe?

Mijn recept: neem een flinke teug lucht (gratis, ik heb niet veel te besteden). Schraap moed bijeen (ligt nog wel onderin mijn keukenkastje, heb nu tijd om op te ruimen). Zorg voor energie (kan dagenlang uitslapen). Verder nodig: computer, kennis van rechten en plichten, realiteitszin.

Netwerken

Computer heb ik en dus verschaft Google samen met UWV-brochures zoveel informatie dat ik bijna verdrink in alle do’s-en-don'ts voor werkzoekenden. Maar er ontstaat een lijst met handvatten en ik ga aan de slag! 
Het belangrijkste advies: netwerken. (Ja, hallo, wie wil er met mij netwerken? Ik ben helemaal niet interessant.) Ik weet dankzij de gratis handleiding van Corinne Keijzer een LinkedIn pagina te maken, want daar speelt het zich grotendeels af tegenwoordig.

Arena

Ik blijf sceptisch over dat netwerkgedoe, maar zet steevast door. Hulpbronnen: UWV-Webinars en -online trainingen, FNV-workshop, informatiedag KvK, websites. Verder CV gepimpt, mensen ontmoet, ervaringen gedeeld en... mijn netwerk uitgebreid. Deze activiteiten maken dat makkelijker dan ik dacht! Toch betwijfel ik dat een 58-jarige vrouw, met betrekkelijk weinig ervaring en geen juiste diploma's een baan vindt.
 De onpersoonlijke, voornamelijk digitale wereld waar je in tot je recht moet zien te komen is overweldigend in negatieve zin voor veel werkzoekenden. Zelfs als je er positief tegenaan kijkt. Het is niet meer een kwestie van een nette brief en CV, je bent een 'merk' dat verkocht moet worden. Kun je dat niet, om een of andere reden, dan sta je ineens midden in de arena zonder wapens, spierballen of kennis van vechtsport en moet je toch overleven.

Hé..., hier ben ik!

Oké, werkloos raken is een dramatische ingreep in je eerst zo veilige bestaan. Maar probeer ondanks je verdriet en onmacht positief te blijven, jezelf opnieuw uit te vinden. Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat ga ik doen om dat te bereiken. Dat is hard werken! Maar weet: ik ben het waard om gezien te worden. Zeg: “Hé…, hier ben ik!”.
Mij is het gelukt. Ik heb dankzij mijn LinkedIn-netwerk een fantastische baan gevonden! Deze nieuwe realiteit dringt langzaam tot mij door, alhoewel, het voelt als een sprookje...

Bekijk hier de gratis Handleiding LinkedIn van Corinne Keijzer.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden