3 unieke cv tips om succesvoller te solliciteren

Twee handen die op een toetsenbord aan het typen zijn

Robin Bakker werkt als communicatiemedewerker bij CVSter en geeft in zijn blog cv-tips.

‘Een goed cv is het halve werk’. Het insturen van een goed cv is een belangrijke factor als je succesvol wil solliciteren. Door de jaren heen hebben we vele cv’s en motivatiebrieven gezien. Hierdoor kunnen we jou een paar unieke en waardevolle tips geven voor je cv en motivatiebrief.

#1 Werkzaamheden beschrijven is een kunst

Veel of weinig tekst?
Het is inmiddels al bekend dat recruiters cv’s scannen binnen luttele seconden. Het is aan jouw cv om binnen die paar seconden aandacht te trekken. Hoe doe je dit eigenlijk?
Kijk even naar de onderstaande afbeelding (die is een beetje onscherp, maar het gaat even niet om de inhoud, maar om de opmaak).

                                    

Je mag een van deze twee cv’s nader bekijken. Welk cv zou jij kiezen?
Waarschijnlijk heb je gekozen voor het cv aan de rechterkant. Een recruiter maakt deze keuze ook doorgaans. Vanuit het perspectief van de recruiter is het namelijk handiger om teksten te schrijven die makkelijk te scannen zijn.

Werkzaamheden toelichten, hoe doe je dat?
Naast het benoemen van je vorige functies is het beschrijven en toelichten van je werkzaamheden net zo belangrijk. Werkzaamheden vertellen immers meer dan (alleen) een functietitel. Zet werkzaamheden daarom altijd onder functietitels. Steekwoorden zijn handig, maar zonder toelichting tast een recruiter vaak in het duister. We geven een voorbeeld:

-Hoe het niet moet:
Werkervaring
Account Manager: verantwoordelijk voor verkoop

Hoe het beter kan:
Werkervaring
Account Manager: ik was verantwoordelijk voor de verkoop van energiepakketten aan zakelijke klanten, waarbij ik grote successen heb geboekt m.b.t. het stimuleren van sales.

Tip: spreek altijd vanuit de ik-vorm. We komen namelijk regelmatig cv’s tegen waar vanuit de derde persoon wordt gesproken. Deze schrijfvorm komt minder uitnodigend over.

#2 Wees selectief in informatie die je deelt

Bij de eerste tip hebben we je al laten zien dat teveel informatie niet uitnodigt om te lezen. Het weglaten van bepaalde informatie is soms dan ook handiger. Welke informatie je misschien beter weg kan laten is geheel aan jezelf. Wij geven je in ieder geval een paar onderwerpen zodat je zelf de afweging kunt maken.

-Leeftijd, geslacht, eigen website(s) en skype-account: hebben deze zaken invloed op de werkzaamheden binnen de functie?
-Foto: hier heerst al jarenlang een discussie over.

#3 Laat je cv en het bedrijf matchen

Pas je cv aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit betekent niet dat er werkervaringen bij moeten worden verzonnen, maar we bedoelen hiermee dat bestaande ervaringen beter toegelicht kunnen worden. Een voorbeeld: Als je bij een bedrijf solliciteert dat in de zorgsector actief is en je hebt jaren geleden vrijwilligerswerk in de zorg gedaan, zet deze ervaring bovenaan met toelichting.

Deze handige tips kun je bij elke sollicitatie toepassen, maar wat nou als de vacature via Facebook gaat? En hoe kun jij social media in je voordeel gebruiken tijdens het solliciteren?

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden