Sander Baas:

3 manieren om jouw baankansen te vergroten

Sollicitatietips van jouw baankansen

Sander Baas deelt in zijn blog tips om als u al wat langer werkzoekend bent positief te blijven en uw baankansen te vergroten.

Het is helaas niet altijd even makkelijk om de baan te vinden die je graag wilt. Hoe erg je je best ook doet, er is altijd wel iemand beter geschikt, hoger opgeleid of meer ervaren. Na het versturen van de zoveelste sollicitatiebrief zakt de moed je wellicht een beetje in de schoenen. Maar geef niet op en vertrouw erop dat jouw perfecte match nog moet komen. In deze blog geef ik je drie tips om deze te vinden en jouw baankansen te vergroten.

Doe een cv-check

Jouw curriculum vitae is de eerste indruk die een bedrijf van jou krijgt. Het is dus heel belangrijk dat het foutloos is en een goed beeld van je geeft. Het kan nog best lastig zijn om op twee A4’tjes te beschrijven wat jij allemaal kunt en hebt gedaan. Daarnaast sluipen er vaak toch wat taal- en spelfouten in en voordat je het weet ligt jouw cv in de prullenbak. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat je cv door iemand checken. Dit kan door iemand uit je omgeving die er verstand van heeft of een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. 

Solliciteer op banen die bij je ervaring passen

Wanneer je aan het solliciteren bent, heb je de neiging om zo veel mogelijk brieven de deur uit te doen. Op die manier maak je immers meer kans op een baan. Dit is echter niet de juiste manier. Door overal maar op te solliciteren raak je je focus kwijt en verlies je uit het oog waar je goed in bent en wat je écht wilt. Solliciteer alleen op vacatures die je echt aanspreken en die bij jouw cv aansluiten.

Blijf positief

Wanneer je meerdere keren wordt afgewezen is het lastig om positief te blijven. Je raakt het vertrouwen kwijt en vraagt je af of het ooit nog gaat lukken om een baan te vinden. Ga niet bij de pakken neerzitten en blijf positief! Door dit te doen zullen je sollicitatiebrieven en -gesprekken ook een stuk beter gaan. Dit heeft meer invloed dan je denkt. Wanneer een werkgever ziet dat jij positief en enthousiast bent, is de kans groter dat hij of zij er vertrouwen in heeft dat je geschikt bent voor het werk.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Een beetje goedkope tips om je baankansen te vergroten. Ikgeloof er allang niet meer in.

Heb onlangs een cv check gedaan. Bleek dat ik mijn cv helemaal om moest gooien in blokjes tekst van relevant en niet relevant en meer van dat. Heb het geprobeerd en nadat ik het zelf behoorlijk onoverzichtelijk vond, waren er een paar uitzendburo'd die precies het zelfde zeiden. Die hadden het liefst de oude stijl, dus gewoon chronologisch opgesomd, relevant of niet. Ik ga weer terug naar oude stijl, dat levert me wel elke keer bij gesprek/intake compliment op dat het er zo goed uitziet. ( inhoudelijk en vorm).

Als ik ga solliciteren op die banen die ik echt wil, krijg ik gegarandeerd een probleem met mijn uitkeringsverstrekker. Ik doe dan niet voldoende mijn best, ik moet aantallen halen niet incidentele. De uitkereingsverstrekker zegt dat solliciteren op een baan die je leuk vind allemaal leuk en aardig is, maar dat het niet opschiet. Als ik een baan als putjeschepper aangeboden krijg, moet ik die aannemen of ik het nu leuk vind of niet. ( begrijp met niet verkeerd, aan een baan als putjeschepper is niets verkeerd, het is eerlijke arbeid maar voor totaal niet passend zowel letterlijk als figuurlijk maar daar let niemand op). Pas als ik een baan als putjeschepper heb en dus uit de uitkering mag ik solliciteren naar dat wat ik echt leuk vind.

Wat dat positief denken betreft: als je elke keer weer van die vage afwijzingen krijgt van: past niet in het team, andere kandidaten beter, te ver weg wonen, enz, enz , enz en dat nu al meer dan 1000 maal dan wordt het heel lasting om positief te blijven.

Wat een waardeloze tips. Het ligt niet altijd aan de kandidaat.... je doet uiteraard alles om een baan te vinden... past jouw tips (uiteraard) toe.... en dan nog wil het vaak niet lukken... bijvoorbeeld omdat iemand te oud is..... zei de ervaringsdeskundige van 53 lentes en bijna 300 afwijzingen op haar naam.... met alle positiviteit van dien.

Prima idee! Alleen...ik ben afgestudeerd Seniorencoach en zou daar graag vervolgopleidingen voor doen..maar je kunt voor tegemoetkoming in bijdrage studie alleen kiezen uit een door UWV samengesteld pakket.
Pas de studiekostentegemoetkoming wat meer toe op de persoon.

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden