Karlien Haak:

Werk in de winkel

Karlien staat in een winkelstraat

De sector detailhandel verandert snel. Het gaat goed met de woonwinkels, supermarkten en drogisterijketens. Hier maken werkzoekenden de meeste kans op een baan. In andere branches vallen veel ontslagen. De economische crisis, concurrentie van webwinkels of slecht management leidden tot reorganisaties en faillissementen. Vooral winkelketens in de elektronica, kleding, sportartikelen, schoenen en huishoudartikelen werden getroffen. In deze branches is het moeilijk een nieuwe baan te vinden.

Top 3 branches met baankans

1. Levensmiddelen
Het gaat goed in de ‘food’: de levensmiddelenwinkels. Er is vraag naar winkelpersoneel en franchisenemers. Kassamedewerkers en vakkenvullers werken vaak op flexibele of parttimebasis. Mensen met leidinggevende capaciteiten maken kans op een baan als team- of afdelingsmanager. Dit kunnen ook werkzoekenden uit andere branches zijn.

2. Drogisterij
Er is vraag naar verkoopmedewerkers en filiaalmanagers. In deze branche is het vaak mogelijk een opleiding te volgen.

3. Woonwinkels
Het gaat goed met de woningmarkt en dat is ook goed nieuws voor de woonwinkels. Meubelzaken, keukenwinkels en woonwarenhuizen profiteren hiervan, net als bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.

Winkelmedewerker 2.0

‘Een winkelmedewerker van nu moet andere dingen kunnen dan vroeger,’ vertelt Karlien Haak van Loopbaansupport Detailhandel. De winkelmedewerker 2.0 heeft ‘soft skills’ nodig: hij moet gastvrij zijn en de klanten op hun gemak kunnen stellen. Verkopen is: inspireren, adviseren en service verlenen. Ook is het belangrijk dat hij wat technologische kennis heeft, weet Karlien Haak: ‘In de meeste winkels moet je met een computer kunnen omgaan.’

Hulp bij het zoeken naar werk

Loopbaansupport Detailhandel is er speciaal voor de mensen die werk zoeken in de detailhandel. Karlien Haak: ‘Toen er zo veel ontslagen in de detailhandel vielen, zijn we met FNV, CNV en Detailhandel Nederland om de tafel gaan zitten. Hoe kunnen we deze mensen helpen? Veel van hen hebben 30 jaar in een winkel gewerkt. Sommigen vinden snel een nieuwe baan. Maar voor de meeste mensen is dat heel moeilijk. Wij willen hen helpen bij het zoeken naar werk.
Loopbaansupport Detailhandel is heel laagdrempelig. Je kunt ons altijd even bellen, ook als je nog wel werk hebt.’
Het is jammer als mensen te lang alleen blijven zoeken, vindt Karlien Haak. ‘Een valkuil is bijvoorbeeld: steeds dezelfde brief schrijven. Of jezelf niet goed presenteren. In onze workshops leren mensen dat. Het geeft ze zelfvertrouwen. En ze breiden hun netwerk uit. Dat helpt ook. Onze inzet is werkzoekenden in de detailhandel aan een goede baan helpen. Vaak lukt dat!’

Workshops

Een greep uit de workshops van Loopbaansupport Detailhandel:

- Ontslagen, wat nu?
- Verkoop jezelf
- Leer jezelf krachtig presenteren
- Netwerken
De workshops worden door het hele land gegeven. Agenda van workshops en bijeenkomsten.

Vacatures in de detailhandel

www.detailhandelbanen.nl
www.retailbaan.nl
Op werk.nl kunt u zoeken op trefwoord naar vacatures voor de sector detailhandel. Tip: als u inlogt met DigiD vindt u nog meer vacatures.

Vacatures per beroepsgroep

Wilt u weten in welke sectoren er landelijk de meeste vacatures zijn? Bekijk het overzicht met de vacatures per beroepsgroep.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden