Wat is een sollicitatieactiviteit?

Een printscreen van werk.nl

Om zo snel mogelijk werk te vinden, is het belangrijk dat u regelmatig solliciteert. Uw sollicitaties geeft u door via ‘Taken en sollicitatieactiviteiten’ in de Werkmap. Maar welke activiteiten tellen allemaal mee? Natuurlijk zijn een sollicitatiebrief schrijven of een sollicitatiegesprek voeren sollicitatieactiviteiten. Maar daarnaast zijn er nog andere activiteiten die meetellen. Een overzicht:

1. Sollicitatie op vacature

De meest bekende activiteit is de sollicitatie op een vacature. Dit kan per brief of e-mail. Bewaar een kopie hiervan. Bewaar ook de reactie van de werkgever.

2. Open sollicitatie

Wilt u graag bij een werkgever werken, maar zijn er geen vacatures? Dan stuurt u een open sollicitatie. In een open sollicitatie laat u aan de werkgever weten dat u daar graag wil werken. Gaat er iemand weg? Dan bekijkt de werkgever vaak eerst de open sollicitaties die hij al heeft gekregen. Bewaar een kopie van uw brief of e-mail. Bewaar ook de reactie van de werkgever.

3. Bellen met een werkgever

U doet een telefonische sollicitatie wanneer u de werkgever spontaan belt. Of als u met de werkgever in contact bent gebracht via uw netwerk. In dit gesprek kunt u horen of er een kans op werk is. Bewaar aantekeningen van het telefoongesprek. Noteer wanneer en met welk bedrijf u heeft gebeld, met wie u heeft gesproken en over welke functie.

4. Langsgaan bij werkgever

Bij een mondelinge sollicitatie gaat u persoonlijk langs bij een werkgever om te vragen of er werk is. Bewaar de aantekeningen van dit gesprek. Noteer wanneer en bij welk bedrijf u bent langsgegaan. En met wie u heeft gesproken en over welke functie.

5. Inschrijving bij een uitzendbureau

Ook het inschrijven bij een uitzend- of detacheringsbureau telt mee als een sollicitatieactiviteit. Of het inschrijven bij een arbeids- of invalpool. Maar alleen als u zich hier voor het eerst inschrijft. Bewaar een kopie van het inschrijvingsbewijs.

6. Een sollicitatiegesprek

En natuurlijk telt het mee als sollicitatieactiviteit wanneer u bij een werkgever op gesprek gaat. Dit is meestal een uitnodiging naar aanleiding van uw sollicitatiebrief. Bewaar de uitnodigingsbrief en de reactie na afloop van het gesprek.

7. Assessment of capaciteitentest

Voor sommige functies is een assessment of capaciteitentest onderdeel van de sollicitatieprocedure. Met zo’n test meet een werkgever uw vaardigheden en kwaliteiten. Hoe geeft u leiding? Op welke manier neemt u beslissingen en kunt u goed met lastige situaties omgaan? Bewaar de uitnodigingsbrief voor het assessment.

8. Netwerkgesprek

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die u verder kunnen helpen bij het vinden van werk. Bij een netwerkgesprek deelt u ervaringen, tips en adviezen. Zo helpt u elkaar. Noteer wel de naam en functie van uw gesprekspartner. Dan kunt u deze doorgeven aan UWV als sollicitatieactiviteit.

9. Plaatsen cv op vacaturesite

Het actief plaatsen van uw cv op een vacaturesite wordt ook als sollicitatieactiviteit meegeteld. Uiteraard alleen de eerste keer en wanneer uw cv up-to-date is.

10. Workshop volgen over werk zoeken

Een workshop volgen over werk zoeken kan helpen om uw kans op een baan te vergroten. Bijvoorbeeld een workshop netwerken, brief en cv of hoe u uzelf beter kunt presenteren. Voor deze sollicitatieactiviteit bewaart u uw deelnamebewijs of certificaat.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden