Veelgestelde vragen over grenswerk

1. Wat is grenswerk

Een grensarbeider woont in Nederland, werkt in Europa en gaat minimaal een keer per week naar huis. Grenswerk heeft gevolgen voor de sociale zekerheid, zoals de WW-uitkering en kinderbijslag. Op de website Grensinfopunt staat een stappenplan waarmee u kunt zien welke zaken u moet regelen. U vindt er veel informatie over werken in België of Duitsland.

2. Wat zijn voor- en nadelen van werken over de grens?

Grenswerk is goed voor uw kennis, ervaring en uw talen. In sommige grensregio’s is er meer (gevarieerd) werk. Zo zijn er in West-Vlaanderen veel kansen in de haven, onderwijs, horeca en zorg. En Duitse werkgevers bieden vaker een vast contract aan. Reistijd en cultuurverschillen zijn soms lastig. Dat laatste kunt u echter ook als uitdaging zien.

3. Hoe vind ik werk over de grens?

Werk in een ander land vindt u meestal op internet. Kijk eens op de EURES website of in de zoekmachine van EUREGIO. Het Duitse arbeidsbureau heeft een speciale dienst voor buitenlandse werkzoekenden. Voor werk en inschrijving als werkzoekende in België kunt u kijken op de website van VDAB. Wist u dat 30% van de Belgische vacatures nooit wordt gepubliceerd? Open sollicitaties zijn een goede manier om werk te vinden.

4. Hoe solliciteer ik over de grens?

Solliciteren over de grens werkt vaak net even anders. Maurice moest bijvoorbeeld een psychologische test doen. Let daarom goed op de sollicitatiegebruiken. Houd ook rekening met verschillen in diploma’s en opleiding. U kunt door S-BB of EP-Nuffic een diplomawaardering laten doen. Op de website Europass kunt u eenvoudig zelf een cv maken in alle talen van de Europese Unie.

5. Waar vind ik meer informatie over grenswerk?

Op de website werk.nl/eures vindt u informatie per Europees land op een rij. EURES Scheldemond weet alles over het grensgebied tussen Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. De overheid heeft ook een Bureau Duitse Zaken. Weet u niet waar te beginnen? In dit animatiefilmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe u werk vindt in Europa. Natuurlijk kunt u ook terecht bij uw UWV-adviseur.