Sollicitatieblunders

Sollicitatieblunders op een rij

Te laat verschijnen, steeds op uw telefoon kijken of de directeur voor secretaresse aanzien. Voorkom deze veelgemaakte sollicitatieblunders. 

Sollicitatieblunder 1: Te veel van alles

Er representatief uitzien is vaak belangrijk. Dit hangt af van de functie waarop u solliciteert. Zorg ervoor dat uw uiterlijk niet te veel afleidt. Bij een sollicitatie gaat het om uw capaciteiten.

Sollicitatieblunder 2: Laatkomer

Eens te laat, altijd te laat. Zo denken mensen nu eenmaal. Daar gaat uw eerste indruk. Een tip voor laatkomers: zet de afspraak een halfuur vroeger in uw agenda. Doe dit meteen en vergeet het dan weer. Wedden dat u op tijd komt?

Sollicitatieblunder 3: Kluns

Bent u soms wat onhandig? Laat u snel iets vallen of heeft u snel vlekken in uw kleren? Neem dan de tijd, zorg dat u zich niet hoeft te haasten. Draag platte schoenen, vermijd witte kleren. Gebeurt er toch iets? Besef dat anderen onhandigheid charmant vinden. Maak een grapje en hervat het gesprek.

Sollicitatieblunder 4: Druktemaker

Legt u automatisch uw telefoon op tafel? Eigenlijk zegt u dan: appjes zijn belangrijker dan dit gesprek.

Sollicitatieblunder 5: Wegkijker

Handen in de zakken. Mensen niet in de ogen kijken. Een slap handje geven. Onderuit gaan zitten. De armen over elkaar slaan. In lichaamstaal zegt u dan: geen interesse. Of: ik word het toch niet. Achteraf voelt dat als een gemiste kans. Oefen uw lichaamstaal voor de spiegel: ga rechtop zitten, toon interesse, kijk mensen aan en glimlach.

Sollicitatieblunder 6: Onvoorbereid

Aan tafel zitten twee vrouwen en een man. Wie is de leidinggevende, de HR-medewerker, de naaste collega? Met een vooroordeel kunt u een ernstige flater slaan. Bekijk vooraf de profielen op LinkedIn. En geef iedereen aandacht.

Sollicitatieblunder 7: Leugenaar

U vertelt een positief verhaal. Dat ontslag op staande voet laat u achterwege. Vraagt de werkgever naar de reden van ontslag? Als u liegt en het komt uit, maakt u een slechte indruk. Zeg eerlijk dat u fout zat. Geef niet iemand anders de schuld. Vertel vooral wat u ervan leerde. Uw inzicht en zelfspot maken u juist een aantrekkelijke werknemer. 

Sollicitatieblunder 8: Roddelaar

Deze flater komt vaak voor: kwaadspreken over een vorig bedrijf, oud-collega of leidinggevende. U wordt gezien als onbetrouwbaar en een roddelaar.

Sollicitatieblunder 9: Slachtoffer

Heeft u de baan hard nodig? Staat u rood, ligt u in scheiding, is uw kind ziek? Vertel het iedereen maar niet de werkgever. Uw smeken geeft de werkgever een schuldgevoel. Hoe groter dat schuldgevoel, hoe kleiner uw kans op de baan.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden