Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Een 'snelheidsmeter' met links euromunten, rechts stapel biljetten.

Het is gelukt, u heeft bijna een baan! Nu nog onderhandelen over het salaris. Dat vinden veel mensen lastig. Toch is dit zeker de moeite waard. Het kan u een hoger loon opleveren. Of heel gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo pakt u het aan.

1. Bepaal uw boven- en ondergrens

Bepaal van tevoren wat u wilt gaan verdienen, bedenk een boven- en een ondergrens. Daarmee maakt u ruimte voor onderhandeling. De ondergrens is het bedrag dat u minimaal wilt verdienen. Wilt u weten wat anderen die hetzelfde werk doen gemiddeld verdienen? Kijk dan op loonwijzer.nl.

2. Zet hoog in, maar blijf realistisch

Weet u wat u wilt gaan verdienen? Ga dan ook na of het realistisch is. Met een te hoog bedrag loopt u het risico dat uw nieuwe werkgever u niet meer ziet zitten. Hij kan dan de voorkeur geven aan iemand anders. U kunt beter aan de werkgever vragen of die een eerste bod doet. Dan weet u wat het laagste bedrag is dat hij in gedachten heeft. Ga in elk geval nooit in op een onredelijk voorstel.

3. Keur altijd het eerste bod af

Keur het eerste bod van de werkgever af. De werkgever verwacht namelijk dat u onderhandelt. Het openingsbod is daarop afgestemd. Het is zijn laagste bod, niet het hoogste. Zeg niets over uw laatstverdiende salaris. Vraagt de werkgever hierom? Dan kunt u bijvoorbeeld zeggen: ‘Het salaris dat ik verdiende was marktconform. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.’

4. Vraag naar de extra’s

Het gaat in het gesprek ook om arbeidsvoorwaarden. Dat zijn extra’s die de werkgever biedt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een dertiende maand, winstdeling;
  • uitbetaling van overuren;
  • vergoeding voor reiskosten;
  • extra vakantiedagen;
  • opleidingsmogelijkheden;
  • auto, laptop, mobiele telefoon van de zaak of een fietsregeling;
  • kinderopvang;
  • thuiswerken.

5. Verkoop jezelf (opnieuw)

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek is het belangrijk om opnieuw een goede indruk te maken. De organisatie krijgt een eerste indruk van uw vaardigheden in de praktijk. Weet wat uw sterke punten zijn. Daarmee onderhandelt u over uw salaris. Als u een salarisbedrag (of marge met boven- en ondergrens) noemt, noemt u meteen ook een of meer voordelen (goede vaardigheden of eigenschappen) die u de werkgever kunt bieden. Koppel daaraan uw salarisvraag.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden