Omgaan met een afwijzing

Man in pak met duim naar beneden

Als u aan het solliciteren bent, krijgt u vaak ook met afwijzingen te maken. Soms moet u wel tientallen brieven schrijven, voordat u eindelijk uitgenodigd wordt voor een gesprek. Als dat dan op niets uitloopt, is de teleurstelling groot. Hoe gaat u om met een afwijzing? 5 tips:

1. Vat het niet persoonlijk op

Uren zitten zwoegen op een sollicitatiebrief? Of zelfs al 2 keer op gesprek geweest en het dan net niet geworden? ‘Ik ben kennelijk niet goed genoeg’, is de eerste gedachte die dan vaak opkomt. Maar vat het niet persoonlijk op. Afgewezen worden kan de beste overkomen. Helaas is het aantal afwijzingen nu eenmaal groter dan het aantal successen. Ook al voldoet u aan alle eisen, de concurrentie in deze tijd is nou eenmaal enorm groot. Er is dus altijd een redelijke kans dat het bedrijf een andere kandidaat kiest, omdat diegene er net iets meer uitspringt.


2. Evalueer het gesprek

Neem de tijd om de afwijzing te verwerken. Denk een paar dagen daarna nog even rustig terug aan het gesprek. Wat ging goed en wat ging minder? Hoe voelde u zich en waar kwam dat door? Wat waren vragen waarop u niet direct het antwoord wist? Bespreek dit eventueel nog met een goede vriend of vriendin. Diegene kijkt er weer anders naar dan uzelf en kan opbouwende kritiek geven.

3. Vraag om feedback


Had u een goed gevoel over het gesprek, maar ontvangt u toch een afwijzing? Probeer dan te achterhalen waarom u het niet bent geworden. Wie weet heeft u er nog iets aan voor een volgend gesprek. Bel een paar dagen nadat u bent afgewezen nog even met uw gesprekspartner om feedback te vragen. Bedenk van tevoren wat u wilt weten. Bijvoorbeeld: wat had de persoon die is aangenomen voor op mij? Heeft u tips wat ik in een volgend gesprek beter kan doen?


4. Geen reactie


Krijgt u geen reactie op uw brief? Het kan zijn dat de sollicitatieprocedure langer duurt dan gepland. Bel het bedrijf gerust als het langer dan 2 weken geleden is dat u uw brief heeft verstuurd en u nog niks heeft vernomen.


5. U bent meer dan uw beroep

Voel u geen mislukking als u langer dan u had verwacht werkloos bent. Veel mensen ontlenen hun identiteit volledig aan het beroep dat ze uitoefenen. Maar u bent veel meer dan dat.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden