Nooit te oud om te leren

Een oudere man heeft een grote stapel boeken voor zich liggen.

Als u werk zoekt is het belangrijk dat u voldoende opleiding, kennis en vaardigheden heeft. Misschien is het zelfs nodig dat u een cursus of een opleiding gaat volgen. Hoe pakt u dat aan?

Ervaring

In iedere baan bouwt u waardevolle ervaring op. Die ervaring is heel belangrijk als u gaat solliciteren naar een nieuwe baan. Deze ervaring kunt u laten vastleggen in een ervaringscertificaat (EVC= Eerder Verworven Competenties). In een EVC wordt uw kennis en ervaring officieel beoordeeld en vastgelegd. Het certificaat wordt in heel Nederland erkend.

Opleidingen

Heeft u geen diploma's? Of niet de juiste diploma's? Dan kunt u die op verschillende manieren krijgen. Via het volwassenenonderwijs kunt u alsnog een vmbo-, havo- of vwo-opleiding volgen. Voor sommige beroepen kan het verstandig zijn een mbo-, hbo- of universitaire opleiding te volgen. Vaak kunt u de opleiding in deeltijd volgen. Zo kunt u werk en scholing goed combineren.

Kosten

Werkgevers betalen soms de opleidingskosten als u werkt. Maar een werkzoekende moet deze kosten zelf dragen. Sommige studiekosten kunt u aftrekken bij uw belastingaangifte. De Informatie Beheer Groep heeft regelingen voor het volwassenenonderwijs. Gemeenten en provincies helpen soms ook inwoners die een opleiding willen volgen.

Interesse om te gaan leren?

Op werk.nl leest u meer informatie over allerlei cursussen en opleidingen. Ook vindt u er een overzicht van de verschillende soorten beroepen waarvoor opleidingen te volgen zijn.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Dé digitale hulp voor werk zoeken en vinden