Meer vacatures in ICT, industrie en vervoer

Een grafiek met een stijgende lijn ondersteund door mensen.

Trends voor 2016: de economie groeit door. Dat levert 102.000 nieuwe banen op. Meer dan de helft daarvan is uitzendwerk. Het aantal vacatures in de ICT, industrie en vervoer neemt toe.

• De economie groeit

In 2015 groeide de economie met 2%. In 2016 zet de economische groei door. De bouw profiteert daarvan. Er worden vooral weer meer woningen gebouwd. Bedrijven investeren in ICT, zakelijke diensten en machinebouw. Nederlanders hebben weer vertrouwen in de economie. Ze geven meer geld uit. De verwachting is dat in 2016 de economie nog verder aantrekt.

• 102.000 nieuwe banen

De werkgelegenheid neemt dit jaar toe. UWV rekent op een groei van 102.000 banen. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2015. De werkloosheid daalt. Er gaan meer mensen uit de WW-uitkering dan erin komen. Aan het eind van 2016 verstrekt UWV nog 430.000 WW-uitkeringen. Dat is 4% minder dan eind 2015.

• Uitzendwerk groeit het hardst

De uitzendsector profiteert het snelst van de groeiende economie. Dat komt doordat bedrijven nog voorzichtig zijn. Ze nemen nog niet zo veel personeel aan. Meer dan de helft van de nieuwe banen, 59.000, is uitzendwerk. Die banen zitten bijvoorbeeld in de bouw.

ICT, machinebouw en zakelijke diensten

In sommige beroepsgroepen is de arbeidsmarkt krap. Daar zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Er is vooral werk voor technische mensen op middelbaar en hoger niveau in de bouw en metalektro (metaal en elektro, red.). In de medische zorg is behoefte aan opticiens, verpleegkundigen en medisch specialisten.

• Kansen en knelpunten

Lees op werk.nl meer over kansen, knelpunten en krapte op de arbeidsmarkt. Sectoren en beroepen met vacatures vindt u in dit Overzicht van krapte- en overschotberoepen

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden