Hamid sollciteerde onder een andere naam

Anoniem solliciteren

Hamid Alaoui* heeft een goede opleiding. Na het gymnasium deed hij de Master of Business Administration (MBA-)opleiding, een praktijkgerichte studie bedrijfseconomie. Er is veel vraag naar mensen met een MBA-diploma. Zijn studiegenoten vonden snel een baan. Hamid solliciteerde op verschillende niveaus: op wo-, hbo- en mbo-niveau. Hij kreeg alleen maar afwijzingen op zijn sollicitaties. ‘Mijn brief en cv waren goed’, vertelt hij. ‘Die had ik laten screenen door professionals.’ Daar lag het dus niet aan. Waaraan dan wel?

Discriminatie?

Natuurlijk wist Hamid dat het voorkomt: discriminatie. Jongeren met een niet-westerse achtergrond vinden moeilijker een baan. Ook al hebben ze een goede opleiding. Ook al spreken ze hun talen. Werd Hamid niet uitgenodigd om zijn naam? Hij besloot een test te doen. Hij solliciteerde twee keer op dezelfde vacature. De ene brief kreeg zijn eigen naam, de andere tekende hij met Henkjan Aalders.

Eerlijk verhaal

Er kwamen 2 reacties van de werkgever. De ene was een mail aan Hamid. Het was een bevestiging van ontvangst. De werkgever beloofde iets te laten horen. De andere reactie kwam per telefoon: of Henkjan op gesprek wilde komen? ‘Toen stond ik wel even met mijn mond vol tanden.’ Eerlijk vertelde Hamid hoe hij echt heette. En waarom hij op deze manier had gesolliciteerd. O, wat vervelend, was de reactie. ‘Ze voelden zich betrapt. Ze waren met hun neus op de feiten gedrukt.’ Hamid kreeg de baan niet.

Stevig in je schoenen

‘Je moet een goed verhaal hebben. Je wilt de werkgever niet bedonderen. Je wilt gezien worden zoals je bent: de geschikte kandidaat voor de baan.’ Hamid werkt inmiddels. ‘Ik heb een netwerk opgebouwd. Ik vroeg mensen of ze me konden helpen. Dat is heel belangrijk. Veel vacatures komen nooit naar buiten. Ze worden vanuit netwerken vervuld. Zo heb ik mijn huidige baan gevonden. Niet onder een andere naam, maar gewoon zoals ik ben.

*de naam is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden