6 weetjes over WW-uitkering in december

6 weetjes over WW-uitkering in december

Heeft u een WW-uitkering? Houd in december dan een paar zaken in de gaten. Misschien krijgt u bijvoorbeeld extra inkomsten als u werkt naast uw uitkering. Dan is het handig om het geld niet meteen uit te geven. Extra inkomsten kunnen namelijk betekenen dat u in januari minder uitkering krijgt. En heeft u nog vakantiedagen over? Neem ze dan op, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Meenemen naar volgend jaar kan namelijk niet. Hier leest u wat u moet weten over uw uitkering in december.

1.    Ik werk naast mijn WW-uitkering, en ontvang in december een 13e maand of eindejaarsuitkering. Moet ik deze extra inkomsten doorgeven?

Een 13e maand of eindejaarsuitkering geeft u aan ons door. Dat doet u met de nkomstenopgave die begin januari voor u klaarstaat. Zijn uw totale inkomsten in december hoger dan gewoonlijk? Dan heeft dat gevolgen voor de uitkering die u in januari krijgt. Die wordt dan lager. De WW is namelijk een aanvulling op uw inkomsten. De uitkering wordt daarom lager als  u meer inkomsten ontvangt. In onze video kunt u zien hoe u de extra inkomsten doorgeeft.

2.    Als ik extra inkomsten krijg in december, kan  het dan gebeuren dat ik in januari helemaal geen uitkering ontvang?

De hoogte van uw uitkering berekenen wij elke maand op basis van uw inkomsten die u aan ons doorgeeft. Ontvangt u in december meer inkomsten? Dan wordt uw uitkering in januari lager. Zijn uw inkomsten hoger dan 87,5% van uw WW-maandloon? Dan kan het zelfs zo zijn dat u eenmalig geen uitkering krijgt. Wij raden u aan om een deel van het geld dat u extra ontvangt, te bewaren voor de maand januari. Met ons rekenvoorbeeld ziet u hoe dat werkt.

3.    Ik werk naast mijn WW-uitkering, en ontvang per 4 weken loon. Daardoor krijg ik in december 2 loonperiodes uitbetaald. Hoe geef ik dat door met de Inkomstenopgave?

Als u uw loon per 4 weken ontvangt, dan geeft u in de meeste kalendermaanden uw inkomsten van één 4-wekenperiode aan ons door. Maar er zijn in een kalenderjaar 13 loonperiodes van 4 weken. Daarom heeft u in december 2 loonperiodes van 4 weken. Met de Inkomstenopgave van januari geeft u de inkomsten aan ons door van de 2 loonperiodes die in december eindigen.

4.    Waarom krijg ik in januari minder of geen uitkering als ik per 4 weken loon ontvang?

In december eindigen 2 loonperiodes van 4 weken. Daarom krijgt u die maand 2 keer loon uitbetaald. Uw totale inkomsten waarmee wij de hoogte van uw uitkering berekenen, zijn daardoor in december hoger dan normaal. Dat betekent dat u in januari minder uitkering krijgt. Het kan zelfs zo zijn dat u geen uitkering krijgt. Dat gebeurt als uw inkomsten hoger zijn dan 87,5% van uw WW-maandloon. Hoe het zit, ziet u in onze video.

5.    Ik heb dit jaar geen vakantiedagen opgenomen. Kan ik mijn vakantiedagen die ik over heb meenemen naar volgend jaar?

U kunt geen vakantiedagen meenemen naar volgend jaar. U kunt die dagen wel alsnog opnemen, bijvoorbeeld rond de feestdagen. U hoeft dan niet te solliciteren. De periode waarin u de sollicitatieactiviteiten moet doorgeven, wordt verlengd. U kunt uw sollicitatieactiviteiten daardoor later doorgeven. Wilt u vakantiedagen opnemen? Geef dit uiterlijk 1 dag voor uw eerste vakantiedag aan ons door met het ‘Wijzigingsformulier WW.

6.    Hoeveel vakantiedagen heb ik per jaar? En wat gebeurt er als ik geen vakantiedagen heb opgenomen?

U heeft recht op maximaal 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Als u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft u recht op maximaal 65 dagen. Heeft u korter dan een jaar WW, dan berekenen wij het aantal vakantiedagen naar verhouding. Heeft u niet alle vakantiedagen opgenomen dit jaar? Dan kunt u dit alsnog doen. U kunt namelijk geen vakantiedagen meenemen naar volgend jaar. Als u vakantiedagen opneemt, geef dit dan uiterlijk 1 dag voor uw eerste vakantiedag aan ons door. Dit doet u met het formulier ‘Wijzigingsformulier WW’. Wilt u weten hoeveel vakantiedagen u nog heeft? Stuur ons dan een berichtje via Mijn UWV.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden