6 vragen over tijdelijk werk

Er zijn steeds meer tijdelijke banen. Een puzzelstukje met tijdelijk werk

1. Wat zijn de voordelen van tijdelijk werk?

Er zijn meer tijdelijke banen dan vaste banen beschikbaar, dus de kans op een tijdelijke baan is groter dan op een vaste baan. Als u weer aan de slag gaat, ontmoet u mensen op de werkvloer. Zo bouwt u een netwerk op. Bovendien is er misschien wel kans om door te groeien naar een vaste baan.

2. Mag ik tijdelijk werk weigeren?

Kunt u tijdelijk werk krijgen? Dan moet u dit aannemen als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor korte tijd. Denk hierbij aan het vervangen van iemand die met zwangerschapsverlof gaat of het bezorgen van de post tijdens de kerstdrukte. Neemt u een tijdelijke baan niet aan? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Lees meer over passend werk op uwv.nl.

3. Heeft tijdelijk werk invloed op mijn uitkering?

Ja, als u door uw tijdelijke baan inkomen verdient, krijgt u geen of minder uitkering. Dat is afhankelijk van het aantal uren dat u werkt en uw salaris verrekend met uw uitkering. Een lager salaris wordt dus aangevuld met WW. Dat betekent dat het totaalinkomen van loon en uitkering hoger is dan alleen de uitkering. De Rekenhulp WW bij inkomstenopgave geeft u een schatting van de hoogte van uw WW als u weer gaat werken. Of als u meer of minder gaat werken.

4. Heb ik sollicitatieplicht naast mijn tijdelijke baan?

Als u werkt, hoeft u niet te solliciteren. Behalve als u nog uitkering krijgt, bijvoorbeeld omdat uw uitkering voor minder uren is. Wanneer u op of na 1 juli 2015 werkloos bent geworden en u voor minimaal 3 maanden gaat werken, hoeft u in die periode niet te solliciteren.

5. Moet ik tijdelijk werk doorgeven?

Ja, u moet tijdelijk werk doorgeven. Elk soort werk dat u doet tijdens uw WW-uitkering moet u aan UWV melden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vrijwilligerswerk. UWV wil weten wat voor werk u doet, voor hoeveel uur en wat uw eventuele inkomsten zijn. Dit doet u met het Wijzigingsformulier WW op Mijn UWV.

6. Wat gebeurt er als ik na mijn tijdelijke baan weer werkloos word?

Heeft u een tijdelijke baan gehad en wordt u daarna opnieuw werkloos? Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, moet u verder zoeken naar werk. Lukt het niet om meteen werk te vinden dan kunt u terugvallen op uw WW-uitkering. Lees meer op uwv.nl.

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden