10 tips voor een goede sollicitatiebrief

10 sollicitatietips voor uw brief

Hoe schrijft u een sollicitatiebrief? En wat moet er allemaal in staan? Met deze 10 tips voor een sollicitatiebrief pakt u het goed aan en vergeet u niets. Laat dat sollicitatiegesprek maar komen!

Tip 1 De belangrijkste eisen

Lees de vacaturetekst een aantal keer aandachtig door. Onderstreep of noteer de 3 belangrijkste eisen. Hier kunt u in uw brief de nadruk op leggen. Laat aan de hand van voorbeelden zien dat u ervaring heeft met de belangrijkste functie-eisen.

Tip 2 De juiste opbouw

Zorg dat uw brief de juiste opbouw heeft:

  • Begin met een treffende openingszin. Vermijd hierbij een clichézin als ‘Naar aanleiding van uw vacature voor IT-specialist op www.werk.nl schrijf ik deze sollicitatiebrief’. Begin liever met een voorbeeld dat laat zien waarom u zo enthousiast bent over de baan.
  • Het middelste gedeelte vormt de kern van uw brief. Waarom moet de werkgever u uitnodigen, wat kunt u toevoegen?
  • Zorg voor een uitnodigende afsluiter. Vertel kort in uw eigen woorden dat u graag op gesprek komt om uw sollicitatiebrief mondeling toe te lichten.

Tip 3 Leesbaarheid

Zorg dat uw brief nooit langer is dan 1 A4. Werk met alinea’s van zo’n 4 à 5 zinnen. Dat leest prettig. Houd uw zinnen kort en duidelijk. Door uw brief hardop voor te lezen, hoort u vaak of de leesbaarheid goed is.

Tip 4 Taalgebruik

Pas het taalgebruik aan het bedrijf aan. Een functie bij een investeringsbank vraagt een andere schrijfstijl dan die bij een jonge start-up. Lees bijvoorbeeld de teksten op de website van het bedrijf. Is de stijl informeel? Dan moet u in uw brief niet te veel zakelijke taal gebruiken. Sluit zo veel mogelijk aan.

Tip 5 Maak geen fouten

Het klinkt misschien logisch, maar zorg dat u de brief aan de juiste persoon richt en schrijf de naam correct. Controleer uw tekst op spel- en typefouten. Laat uw brief altijd nog door iemand anders lezen.

Tip 6 Niet de juiste werkervaring?

Mist u bepaalde werkervaring? Schrijf dit dan niet expliciet op. Vermijd zinnen als: ‘Ik heb niet de juiste werkervaring, maar ben wel heel geïnteresseerd en leergierig.’ Geef bijvoorbeeld aan dat u ervaring heeft opgedaan op een andere manier.

Tip 7 Geen woorden, maar daden

Natuurlijk kunt u schrijven dat u veel weet over personeelszaken. Interessanter is die fusie die u ooit heeft begeleid als personeelsadviseur. Noem relevante voorbeelden en laat duidelijk zien wat uw rol hierin was.

Tip 8 Val niet in herhaling

U heeft maar 1 A4 de ruimte. Val niet in herhaling. U voegt natuurlijk ook uw cv toe. Hier staan alle opleidingen en werkervaring op een rijtje, dus dat hoeft u in de brief niet te herhalen.

Tip 9 Val op

Zorg dat uw brief opvalt. Wees creatief. Solliciteert u bij een reclamebureau? Maak uw sollicitatiebrief bijvoorbeeld eens in de vorm van een advertentie. Origineel en u valt zeker op.

Tip 10 Enthousiasme

Zorg dat uw enthousiasme van het papier afspat. Dat betekent niet dat iedere zin met een uitroepteken eindigt. Laat in uw bewoordingen zien dat u niet kunt wachten om te beginnen. Gebruik actieve werkwoorden en vermijd de lijdende vorm. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben erg enthousiast over deze vacature’ in plaats van: ‘Deze vacature heeft mij erg enthousiast gemaakt’. En: ‘Ik word graag jullie nieuwe collega’ in plaats van: ‘Ik hoop jullie nieuwe collega te mogen worden’.

Bonustip: Help, een leeg vel!

Staart dat lege vel u na een half uur nog altijd aan? Sla dan de openingszin over en begin met wat u in de kern wilt schrijven. Zet bijvoorbeeld alvast de belangrijkste onderdelen op papier. Dan volgt die treffende openingszin later wel.

Flexibel contract? Dit zijn uw rechten!

Wie zoekt naar een baan, krijgt vaak eerst een aanbod voor een flexibel contract. Dan kunt u te maken krijgen met de Wet arbeidsmarkt in balans, ofwel de WAB. Wat moet u weten van de WAB? Lees meer

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden